Snehvid fluesvamp

Amanita virosa

Voksested

Snehvid fluesvamp er ret almindelig at finde i Danmark, visse år kan den blive meget talrig.

Svampen vokser i løv- og nåleskove på mager bund. Den findes ofte på fugtig tørvebund, især under birk, gran eller eg, som den danner mykorrhiza med. Den skal derfor ofte findes i nærheden eller under disse arter af træer samt i bøgeskov. Den vokser af den grund heller ikke på åbne græsmarker.

Den står ofte alene eller nogle få hatte sammen. Den findes typisk i august til september.

Beskrivelse

Snehvid fluesvamp er en høj, slank og kridhvid svamp. Svampen ligner i sine tidlige stadier en æggeskal på pind.

Hatten er halvkugleformet og 2-10 cm i diameter. Den forbliver halvkugleformet til hvælvet længe, og bliver til sidst, når den er moden, helt affladet. Oversiden af hatten er en smule fedtet og glinsende, i regnvejr kan den være slimet.

Lamellerne er frie, smalle og kridhvide.

Stokken er 6-16 cm høj og 0,6-1,7 cm i diameteren. Stokken har en flosset stokring og flossede bælter nedunder, så hele stokken fremstår laset eller skællet. Nederst ender stokken i en hvid knold.

En af snehvid fluesvamps vigtigste karakterer er resterne af fællessvøbet, som viser sig som en 1-2 cm opstående pose der omgiver stokkens basis.

Forvekslingsmulighed

Snehvid fluesvamp kan være svær at bestemme. Svampen kan især forveksles med unge champignoner, et eksempel er den spiselige mark-champignon  (Agaricus campestris). Denne kan dog kendes fra snehvid fluesvamp da fluesvampen har hvide lameller og hvide sporer og ingen skæl på hatten.

En anden forvekslingsmulighed er den hvide form af kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina ). Kugleknoldet fluesvamp har dog en tydelig ring uden flossede bælter derunder, en rund knold ved stokbasis og ingen pose.

Snehvid fluesvamp kan også forveksles med den spiselige høj posesvamp (Volvariella gloiocephala ) da den har den samme fodpose. Høj posesvamp har ingen ring og er en ikke-mykorrhizasvamp, som derfor gror på friland uafhængigt af træer.

 

Kan den spises?

Snehvid fluesvamp er en meget giftig svamp og må ikke spises.

Kødet har en vammel sirupsagtig lugt når svampen er moden.

Giften ødelægges ikke ved opvarmning og tilberedning. Særlig farligt er, at symptomerne på forgiftning kommer sent efter indtagelsen. Så sent at det allerede er for sent, at forhindre giften i at gøre skade på lever og nyrer, når symptomerne viser sig.