Almindelig netbladhat

Paxillus involutus

Voksested

Almindelig netbladhat er meget almindelig i hele landet og findes i løv- og nåleskov. Svampen danner mykorrhiza med en lang række træer, både løv- og nåletræer.

Almindelig netbladhat ses fra september til oktober.

Beskrivelse

Almindelig netbladhat varierer i farven fra gullig til rødbrun. Svampen har et glat eller uregelmæssig sprukkent mønster.

Hatten er 3-9 cm bred og er udbredt med affladet til nedtrykt midte og nedbøjet rand. tragtformet. Hatranden kan være ujævnt puklet eller indrullet.

De langt nedløbende lameller er smalle, net-agtige og kan løsnes fra kanten. Lamellerne får en brun misfarvning ved berøring.

Stokken er cylindrisk, kort og tyk, 2,5-9 cm høj og 0,7-1,8 cm i diameter. Stokken har samme farve som hatten.

Forvekslingsmulighed

Almindelig netbladhat kan være svær at bestemme da dens udseende kan forveksles med spiselige arter. 

Almindelig kantarel  ( Cantharellus cibarius ), kan ligne almindelig netbladhat for et utrænet øje, da almindelig kantarels karakteristiske kendetegn som den gule farve, tragtformet hat og de nedadløbende, forgrenede lister kan minde om dennes.

Dette skal man være opmærksom på, hvis man ikke har et forudgående kendskab til kantareller. Almindelig kantarel er ikke giftig.

Kan den spises?

Almindelig netbladhat er en giftig svamp og må ikke spises. Det anbefales heller ikke at smage på svampen selvom man spytter den ud. Svampen er også giftig i tilberedt tilstand. Svampegiften kan medføre stærke mavesmerter og ødelæggelse af de røde blodlegemer, hvilket i sidste ende kan være dødeligt.

Svampen lugter svagt.