Rødbuget egern

Callosciurus erythraeus

Rødbuget egern (også kendt som rødbuget pragtegern) minder om det danske røde egern, men rødbuget egern er brunt og har en karakteristisk orangerød pelsfarve på maven. Rødbuget egern stammer oprindeligt fra Sydøstasien. 

Udseende og adfærd

Rødbuget egern er et lille egern med overvejende brun pels og en orangerød pels på maven. Egernet har sorte nuancer på halen. Kropslængden er omkring 16-28 centimeter, og halen er 11-26 centimeter lang. Et voksent rødbuget egern vejer omkring 300-450 gram. Hunnerne får unger, når de er omkring et år gamle og føder to til fire unger i hvert kuld. Det rødbugede egern lever i skove og bygger reder i træer. De kan dog også finde på at bo i huller under jorden, hvis der er mangel på egnede reder i træer.  

Forvekslingsmuligheder

Rødbuget egern kan forveksles med det hjemmehørende røde egern. Rødbuget egern har dog små afrundede ører uden den hårdusk på ørerne, som det røde egern har. Rødbuget egern har en karakteristisk rødorange pels på maven, mens resten af pelsen er brun.  

Derfor er arten uønsket

Det rødbugede egern kan skade fuglelivet, da egern gerne spiser fugleæg. En egentlig bestand af rødbuget egern i Danmark vil også kunne medføre økonomiske problemer for skovdriften, da egernet afbarker træer, og det gør træerne mere modtagelige over for svampe- og insektangreb, der forringer tømmerkvaliteten. 

Er arten i Danmark?

Rødbuget egern er ikke set i dansk natur, men det findes i lande som Belgien, Frankrig og Holland, hvorfra det kan spredes til Danmark. Spredning af rødbuget egern til dansk natur vil også kunne ske ved, at rødbuget egern holdes som kæledyr, eller hvis egern undslipper fra dyrehandlere og zoologiske haver.

På kortet finder du artens udbredelse i EU