Ræveegern

Sciurus niger

Ræveegern minder om det danske røde egern, men det er større og har en gulbrun farve og en stor pelset hale, der kan minde om halen på en ræv. Ræveegernet stammer oprindeligt fra Nordamerika.    

Udseende og adfærd

Ræveegernet har en overvejende brungrå pels og en gulbrun underside. Det har en stor busket hale, der kan have en orangebrun underside. Der findes variationer i pels- og halefarven. Kropslængden er 45-70 centimeter, og halen er 20-33 centimeter lang. Et voksent ræveegern vejer mellem et halvt til et helt kilo. Hunnerne er kønsmodne, når de bliver omkring et år gamle, og de føder to kuld unger om året med tre unger i hvert kuld. Ræveegern lever i skove og parker. De foretrækker at bygge rede i træer, der bærer nødder, som de gemmer som forråd til vinteren. Ræveegern færdes mest på jorden og ofte langt fra træer og skove. Ræveegernet lever af kogler, frugt, insekter, rødder, fugleæg, knopper fra træer og planter, svampe, frø og nødder. Ræveegernet holder særligt meget af agern, som er rige på tannin (garvesyre), der er giftigt for mange andre dyr. Tannin er også giftigt for indvoldsorme, og derfor er ræveegern helt fri for orme, rundorme og spoleorm. 

Forvekslingsmuligheder

Ræveegernet kan forveksles med det røde egern, vi kender i Danmark. Ræveegern er dog væsentlig større end det røde egern og har små afrundede ører uden den hårdusk, de røde egern har på ørerne. Ræveegern bruger meget tid på jorden og bevæger sig gerne ud i det åbne land langt væk fra træer og skove, hvor andre egernarter gerne holder sig i nærheden af træer. 

Derfor er arten uønsket

Ræveegern kan skade fuglelivet, da de æder både fugleæg og unger. Ræveegern kan desuden udkonkurrere det røde egern, vi har i Danmark. En bestand af ræveegern i Danmark vil også kunne resultere i problemer i skovene, da ræveegern afbarker træer, og det kan medføre svampe- og insektangreb på træerne, som forringer tømmerkvaliteten og ændrer artssammensætningen i skovene. 

Er arten i Danmark?

Der findes ikke ræveegern i Danmark eller i vores nabolande på nuværende tidspunkt. Spredning af ræveegern til Danmark vil kunne ske ved, at ræveegern holdt som kæledyr slipper fri, eller hvis egern undslipper fra dyrehandlere og zoologiske haver. 

På kortet finder du artens udbredelse i EU