Java mangust

Herpestres javanicus

Java mangust er et mårlignende lille dyr, der oprindeligt stammer fra Sydøstasien. Den er i dag udbredt og hjemmehørende i et stort område fra Pakistan til Kina og på hele den Malaysiske halvø samt på Java.

Udseende og adfærd

Java mangusten har en brun tykhåret pels, en lang krop, korte ben og en lang hale. Den er særdeles aktiv om dagen og sover om natten. Java manguster vejer omkring et halvt kilo og er omkring 65 centimeter lange. Den har et lille hoved med en spids lille snude og store ører. Hannerne er kønsmodne,når de er fire måneder gamle. Hunnerne er kønsmodne, når de er ti måneder gamle. Hunnerne føder tre unger per kuld tre gange om året. De lever af æg, insekter, fugle, mus og rotter, frugter og planter, men er især kendt for at dræbe og æde slanger – også de meget giftige kobraslanger. Mangustens lange tykke hår i pelsen kan rejses som børster, så den ser dobbelt så stor ud end normalt, når den kæmper mod for eksempel slanger. Java mangusten bor i huller i jorden eller i hule træer, og dens naturlige levesteder er plantager, dyrkede marker og lysåbne naturområder.

Forvekslingsmuligheder

Java mangust kan forveksles med en mår eller en lækat, men er i modsætning til disse brun over hele kroppen. Den kan desuden kendes på, at halen er lige så lang som kroppen. Alle naturligt forekommende mårdyr i Danmark har en hale, der er kortere end kroppen.

Derfor er arten uønsket

Java mangusten kan formere sig hurtigt og kan være en konkurrent til hjemmehørende mårdyr som ilder, lækat og skovmår. Derudover kan java mangusten true biodiversiteten lokalt, fordi den blandt andet gerne plyndrer fuglereder for æg.  Java mangusten er blevet introduceret til blandt andet De Vestindiske øer, Sydamerika og Japan, hvor de hjælper med at bekæmpe rotter og slanger i plantager. Mangusten har vist sig at kunne formere sig og sprede sig hurtigt til skade for den lokale fauna.

Er arten i Danmark?

Java mangust findes ikke vildtlevende i Danmark, men holdes som kæledyr. Java mangust kan, hvis de stikker af fra fangenskab eller sættes ud i naturen, skabe store problemer for hjemmehørende arter. 

På kortet finder du artens udbredelse i EU