Dådyr

Dama dama

Udseende

Dådyret er en mellemstor hjort, som kan genkendes på den rødbrune pels med hvide pletter. Dådyr har en skulderhøjde på 80-100 cm og er således betydeligt større end rådyret og større end sikahjorte men mindre end krondyr.

Voksne hanner vejer mellem 60-110 kg imens hunnerne vejer mellem 30-50 kg. Pelsfarven hos dådyr kan variere meget og fra helt hvide til sorte dyr. Hannen får et gevir som tabes og gendannes hvert år. Geviret bæres fra august til maj og i alderen 6-12 år udvikler hjortene deres største gevirer. Fra tredje leveår bliver hannens gevir pladeformet og geviret kaldes derefter skovle eller skufler.  

Dådyrets sommerdragt kan kendes på, at der går en horisontal hvid stribe midt på kroppen og diagonal på bagbenene. Den hvide stribe afgrænser området med pletter. Langs ryggen går en sort stribe ned til halespidsen og bagpå ses “spejlet” som er et hvidt område der er omkranset af to sorte striber. Sammen med den sorte stribe på halen udgør de sorte striber på bagenden et “111”.

Udbredelse

Dådyret forsvandt fra Europa, herunder Danmark, under sidste istid, men blev indført til landet i 1200-tallet. Dådyret har sin naturlige udbredelse i Mellemøsten. 

I dag findes dådyret udbredt over det meste af Danmark.

Vidste du...?

I Danmark holder man mange steder dådyr i farme for at producere kød.