Udbredelse
Udbredelse Spidssnudet frø findes i næsten hele Danmark med undtagelse af Bornholm og nogle mindre øer som Rømø, Anholt, Endelave, Ærø og Saltholm. De største bestande er i Vest- og Nordjylland og i Nordsjælland. På bl.a. Sydfyn og på Lolland er arten i stærk tilbagegang. Det er en af vores 3 arter af brune frøer. De to andre er butsnudet frø og springfrø.
Udseende
Spidssnudet frø er en mindre brun frø med mørkere tegninger, bl.a. en mørk maske bag hvert øje. Den bliver 3,5-5 cm lang. Den ligner meget ofte
butsnudet frø
, men har normalt en mere spids snude og bliver typisk ikke så stor og fed som denne.
De to arter kan kendes med sikkerhed fra hinanden på længden af fodrodsknuden på bagfoden. Se tegning side 86 i ‘ Nordens padder og krybdyr . Kåre Fog m. fl. 365 sider. Gads Forlag. 1997’.
Spidssnudet frø varierer meget i farver og deles ind i fem hovedtyper. I yngletiden får hannerne en kvækkepose i hver mundvig, og i mange bestande får den en lyseblå eller gråviolet farve.
Stemmen er anderledes end den butsnudede frøs. Den lyder som luftbobler, der stiger op fra en neddykket flaske. Lyden kan høres ca. 40 m væk. I dele af Jylland kvækker hannerne med en mere ru stemme i en aftagende rytme.
Føde
Spidssnudet frøs føde ligner butsnudet frøs, men den tager lidt flere små og livlige dyr såsom edderkopper, biller, fluer, myg og sommerfugle.
Levevis
Spidssnudet frø yngler ofte i de samme vandhuller som butsnudet frø. De to arter lægger deres æg blandet mellem hinanden. Hunnen lægger mellem 500 og 3.000 æg. Æggene lægges et sted, hvor det kan hænge fast i noget bevoksning under vandet.
Den kræver lidt varmere vand end butsnudet frø for at yngle og yngler derfor en smule senere. De små frøer går på land omkring Sankt Hans.
Spidssnudet frø opholder sig tættere ved ynglevandhullerne og på mere fugtige steder end butsnudet frø. Ungerne især opholder sig tæt på vandhullet, og et vandhul er derfor særligt egnet, hvis det er omgivet af enge, moser og græsmarker, hvor frøerne kan finde føde.
Den er mere aktiv midt om sommeren og mindre aktiv i den kolde årstid. Fra november går den i ret fast dvale. Den overvintrer mest på land, men kan også overvintre i vand.
Få frøer bliver ældre end 5 år.
Fjender
De mindre haletudser spises af forskellige vandinsekter og hundestejler. De større tages af larver af stor vandkalv, stor vandsalamander, fisk, snoge, ænder og hejrer.
De voksne frøer er bytte for mange forskellige dyr: gedder, snoge, hugorme, hejrer, ænder, måger, rovfugle, pindsvin, rotter, grævlinger og andre.
Læs mere om spidssnudet frø
Håndbog om dyrearter på habitatdirektivets bilag IV, DMU 2007