Padder udgør klassen Amphibia, der omfatter tre grupper: Ormepadder, halepadder (salamandre) og springpadder (frøer og tudser). Der findes omkring 5.000 beskrevne paddearter verden over.
Padder er exotherme hvirveldyr, hvilket vil sige at deres kropstemperatur svinger med omgivelsernes. De er kun aktive, når deres kropstemperatur kommer over en vis grænse, og de går i Danmark i dvale om vinteren.
Padderne har i deres bygning og fysiologi træk, der viser tilpasning til overgangen fra vandlivet til landlivet. De har ikke skæl i modsætning til deres nærmeste slægtninge, krybdyrene, og deres æg har ikke nogen hård skal, der beskytter mod udtørring.
Forplantningen og larvernes/haletudsernes opvækst foregår oftest i vand, mens de voksne dyr efter en forvandling (metamorfose) oftest tilbringer størstedelen af deres tid på land. Under metamorfosen ændres gællerespirationen til lungerespiration, dele af karsystemet omformes, overhuden forhorner for at nedsætte udtørring, men stadig tillade hudåndedræt, to par ben udvikles og bevægelsesmåden ændres radikalt. Metamorfosen styres af hormonet thyroxin fra skjoldbruskkirtlen, og indtræder hos alle danske padder.