Stor kærguldsmed er en relativ lille guldsmed, dog lidt større end de andre kærguldsmede. Hannen kendes på den citrongule tegning på bagkroppen. Den bliver op til 45 mm lang.
Den findes ved solbeskinnede søer i skov . Der er registreret ynglende individer på Falster, Møn og i Nordsjælland.
Tilførsel af næringsstoffer og tilgroning af søer truer de sidste ynglesteder for arten.
Udbredelse
Stor kærguldsmed har altid været sjælden i Danmark, men er også gået tilbage i løbet af de sidste hundrede år. Efter tilbagegang i 1900-tallet findes nu kun ved nogle få søer eller vandhuller på Sjælland og Falster, og det er uvist, om arten stadig forekommer i Midtjylland.
Tilførsel af næringsstoffer og tilgroning af søer truer de sidste ynglesteder for arten.
Udseende
Voksne guldsmede er store insekter med lang bagkrop, som ofte flyver meget omkring. Larverne lever i ferskvand.
Stor kærguldsmed er en af vores store og kraftige guldsmede. Den udfarvede han kendes på den citrongule tegning på bagkroppen. Hunnen og den unge han har sort bagkrop. Den bliver 38-45 mm lang og har et vingefang på 60-68 mm.
Føde
De voksne dyr opholder sig det meste af tiden et bestemt sted i vegetationen, hvorfra de angriber bytte, der flyver forbi. De jager ved hjælp af deres fremragende syn. Byttet består som regel af mindre insekter og fortæres, medens den sidder på sin udkigspost.
Levevis
Stor kærguldsmed yngler i stillestående, næringsfattige eller svagt næringsrige søer og vandhuller i skov. Den foretrækker solbeskinnede vande med mange forskellige vandplanter og undervandsmosser. Hannen opretholder et territorium, hvorfra den jager andre hanner væk, angriber bytte eller kaster sig over hunner, som flyver forbi.
Hunnen lever mere skjult end hannen. Man ser den som regel først, når den viser sig ved vandet i forbindelse med parringen og æglægningen.
Ved parringen danner hannen og hunnen et såkaldt parringshjul. Derefter afkaster hunnen æggene i vandoverfladen på steder med mange vandplanter eller tørvemosser.
Æggene klækkes i løbet af sommeren, og larven lever i vandet mellem forskellige vandplanter og tørvemosser. To år efter forlader den vandet en sen nat, kravler på land, sætter sig til rette på et siv eller lignende, og her foregår forvandlingen. Larvehuden sprækker, og det voksne dyr kommer ud. Hele processen varer omkring en halv time. Herefter går der 2-3 timer, hvor krop og vinger hærder, og så er den klar til sin første jomfruflyvning.
Når guldsmeden er udfarvet og kønsmoden, flyver den tilbage til ynglelokaliteten.
Flyvetiden finder sted fra sidst i maj og frem til slutningen af juli. Chancen for at se den er størst i slutningen af juni og begyndelsen af juli.