Levevis
Nældens takvinge er en af de første forårsbebudere. Allerede marts kommer den frem fra sine overvintringssteder i udhuse, kældre, lofter eller lignende steder. Grunden til, at den kan ses så tidligt er, at den overvintrer som voksen, og derfor ikke skal gennemgå forvandlingen til voksen i løbet af foråret.
I løbet af foråret sker parringen. I parringstiden er hannerne stærkt territoriale, og jager andre insekter væk fra deres område. Møder de en ikke-befrugtet hun, følger de hende
Som navnet angiver, er nældens takvinge tæt knyttet til brændenælde, idet den lægger sine æg i store klaser på undersiden af nældens øverste, saftige blade. Den foretrækker stor brændenælde frem for liden brændenælde, og lægger helst sine æg på de planter der står i randen af en varm, solbeskinnet bevoksning. Efter et par uger – gerne i maj og juni – klækkes larverne, hvorefter de laver et fælles spind, der omslutter toppen af nældeplanten. Her lever de sammen i mindre grupper, beskyttet mod fjender af spindet. Når larverne er blevet lidt større, fordeler de sig enkeltvis ud på andre nældeplanter.
Dens flotte røde farve med de mørke og lyse bånd, samt det at den ofte ses nær huse og haver, har gjort nældens takvinge til en af de mest populære af vore mange sommerfugle.
Nældens taksvinge har fået sit navn, fordi den lægger sine æg på undersiden af nældeblade, ofte brændenælder, og fordi den, som andre takvinger, har takket vingerand.