Grøn kølleguldsmed er en stor guldsmed og kan kendes på sin store, lysegrønne forkrop. Den kan ses flyvende lavt og hurtigt henover vandet ved nogle få, store jyske åer. Den bliver op til 60 mm lang.
Den er truet af forurening af vores vandløb.
Udbredelse
Grøn kølleguldsmed findes kun i nogle få store jyske å-systemer, nemlig Skjern Å, Karup Å, Storå og Gudenåen. Her kan den lokalt optræde i ganske stort tal. Den har tidligere været kendt fra Varde Å, og det er ikke umuligt, at den fortsat kan leve der.
Udseende
Voksne guldsmede er store insekter med lang bagkrop, som ofte flyver meget omkring. Larverne lever i ferskvand.
Grøn kølleguldsmed er vores største og mest elegante flodguldsmed. Den kendes fra to andre lignende arter på den næsten ensfarvede, lysegrønne forkrop. Bagkroppen er sort med gule ryglinier og er hos hannen udvidet bagtil med form som en kølle. Den bliver 53-60 mm lang og har et vingefang på 67-75 mm.
Føde
De voksne guldsmede jager i luften og tager flyvende insekter som fluer, hvepse, døgnfluer, sommerfugle og andre guldsmede. Larvernes fødegrundlag udgøres af små snegle og forskellige arter af vandinsekter. Larverne angriber alt, der har en passende størrelse, f.eks. vandinsekter og deres larver.
Levevis
Grøn kølleguldsmed yngler i rene og kølige vandløb, rige på ilt. Den voksne guldsmed foretrækker åbne steder, hvor solen kan skinne ned, men træffes også af og til i skovlysninger længere væk fra ynglepladsen. Den foretrækker større vandløb og findes i størst antal i de nedre dele af å-systemerne.
Det meste af tiden flyver den lavt og hurtigt hen over vandet eller hviler på sten, sandbanker eller jord, som solen skinner på. Hannen er ret aggressiv og angriber uden tøven andre hanner, som flyver forbi.
Parringen foregår i bevoksningen ved vandløbet. Derefter flyver hunnen langsomt ud over åen, hvor hun af og til dypper bagkroppen i overfladen af vandet og lader æggene falde ned i vandet.
Æggene klækkes efter 4-6 uger. Larverne ligger derefter det meste af tiden nedgravet i bunden af vandløbene i en stenet og sandet bund, hvor der kun er lidt undervandsvegetation og hvor der er hurtigt strømmende vand. Indimellem kommer larverne op fra bunden og skjuler sig da mellem sten og rødder fra udhængende brinker.
Deres udvikling varer 3-4 år, og forvandlingen til voksne guldsmede foregår på sten, tørlagte bredder eller på planter i vandkanten. Forvandlingen foregår fra slutningen af juni, og den voksne guldsmed kan herefter ses frem til slutningen af august. Chancen for at se den er størst i juli i varmt solskinsvejr. Men den kan være svær at opdage, når den lavt og hurtigt flyver forbi ude over åen. Generelt er den sky og svær at komme tæt på.