Udbredelse
Arten har altid været sjælden i Danmark, men var tidligere udbredt fåtalligt over det meste af landet. I dag menes den kun at findes på en enkelt lokalitet i Nordjylland og en enkelt lokalitet på Bornholm.
Udseende
Den voksne bille er sortbrun eller sortgrøn på ryggen med gule tegninger. Undersiden er rustrød. Den kan kendes fra andre vandbiller på sin meget brede krop. Den bliver mellem 36 og 44 mm lang.
Føde
Bred vandkalv er et rovdyr, der tager mange forskellige byttedyr. Tilstedeværelsen af rigelige mængder af vårfluelarver er vigtigt, da de udgør fødegrundlaget for vandkalvens larve. Derudover æder bred vandkalv bl.a. også bugsvømmere. Den er mest aktiv om natten og bruger også lugtesansen til at opspore byttet.
Levevis
Bred vandkalv findes i søer med rent vand, der er klart eller brunt (humusfarvet). Det er især skovsøer, men den kan også findes i tørvegrave, i moser eller i grus- eller brunkulsgrave, der nu er fyldt med vand. Den kan leve i ret surt vand. Søen skal have en stor vandflade uden tæt vegetation og en vanddybde på mindst 1 m på det dybeste sted. Langs bredden findes ofte en lav sumpbevoksning.
De typiske levesteder har åbne bevoksninger af sumpplanter eller brinker med kærvegetation så som forskellige arter af star, hvid åkande, sphagnum og vandaks, hvor larverne opholder sig.
Desuden er det vigtigt, at søerne ikke skygges af opvoksende træer og buske. Opvækstmulighederne vil herved forringes, fordi vandtemperaturen sænkes, og plantesammensætningen ændres.
Det vides ikke, hvordan den overvintrer, men formodentlig sker det på ret dybt vand.
Flere steder findes den i samme sø eller vandhul som
lys skivevandkalv
.
Som andre vandkalve skal den med mellemrum op til overfladen for at forny sin beholdning af luft under dækvingerne. Den kan flyve og leve i over et år.
Den lægger æg fra sidst i marts til midt i maj. Larven gennemgår 3 stadier fra først i april til midt i juli. Den forpupper sig på land, hvor den laver sig en puppehule, enten i løs jord eller under et tæt dække af plantedele.