Asiatisk gedehams

Vespa velutina nigrithorax

Den asiatiske gedehams er hjemmehørende i Sydøstasien, men den forekommer i stigende grad i række EU-lande. Hvepsen er højst sandsynligt blevet spredt ved import af levende planter, frugt og trævarer. Arten er kendt for at være meget aggressiv, og man bør derfor ikke forstyrre hvepseboet. 

Udseende og adfærd

Den asiatiske gedehams er væsentlig større end den hjemlige hveps (også kaldet almindelig gedehams). Dronningen er cirka 3 centimeter lang, og arbejderhvepsene er cirka 2 centimeter lange, mens almindelige gedehamse er cirka 1½ til 2 centimeter lange og dermed langt mindre end den asiatiske gedehams. Den asiatiske gedehams’ forkrop er beklædt med korte mørkebrune eller sorte hår. Benenes yderste ender er gule, ligesom det 4. sidste led af bagkroppen er gult, og bagkroppen er derfor sort med et bredt gult bånd nær bagenden. Den asiatiske gedehams bygger ofte sit bo i høje træer og bygninger og kun sjældent tæt ved jorden. I Sydøstasien bliver boet ofte op til 90 centimeter højt og 70 centimeter bredt og kan rumme op til 1000 gedehamse. Gedehamsen lever af bier og andre insekter, frugt og blomster og er aktiv fra april til november. 

Forvekslingsmuligheder

Den asiatiske gedehams kan forveksles med den hjemmehørende hveps, men farvemæssigt adskiller den sig fra den hjemmehørende hveps, der har gule og sorte striber på hele for- og bagkrop og helt gule ben. Stor gedehams, der også er hjemmehørende, kan blive op til 3½ centimeter lang og er altså lidt større end asiatisk gedehams. Farvemæssigt adskiller stor gedehams sig fra asiatisk gedehams ved at have overvejende gul bagkrop og helt gule ben. Der findes desuden flere underarter af den asiatiske gedehams, som også menes at kunne findes i EU i dag.

Er arten i Danmark?

Arten er endnu ikke observeret i Danmark, men det forventes, at den kan komme til landet ved import af varer fra udlandet, som det er sket i andre EU-lande. I Frankrig er der etableret en fast bestand af gedehamsen.

På kortet finder du artens udbredelse i EU

Derfor er arten uønsket

Da europæiske honningbier ikke er tilpasset den asiatiske gedehams, har gedehamsen let ved at fange og dræbe bier ved bistadet, og det kan gøre stor økonomisk skade samt fortrænge lokale bi- og hvepsearter. Angiveligt er flere mennesker, der i forvejen er allergiske over for gift fra hvepse, blevet dræbt af gedehamsens kraftige stik.

Har du set en invasiv art?

Vi vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art. Indberet din observation her:

Indberet en invasiv art