Admiral

Vanessa atalanta  

Udseende

Admiralen er en dagsommerfugl. Sommerfuglen har på oversiden af vingerne en sort bund, med hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Længere inde på forvingerne, samt på kanten af bagvingerne har den et lysende orange bånd. Admiralens underside er mindst lige så flot som oversiden.

Levevis

Admiralen lægger sine op til 1.000 æg på brændenælder. Når sommerfugle-larverne kommer ud efter ca. 4-5 dage, er de svære at få øje på, fordi de falder sammen med bladene. Larverne har sorte og hvide prikker, med et gult bånd på hver side. De lever af brændenældebladene og kan gemme sig i et sammenrullet blad. Efter ca. 3 uger er larven udvokset og den forpupper sig. Efter et par uger klækkes puppen og den voksne sommerfugl kommer frem.

Den voksne admiral lever alle steder, hvor der er mange blomster, den kan suge nektar af. Den kan også suge saft fra modne frugter om efteråret, f.eks fra blommer eller æbler, der er faldet ned fra træerne og som ligger og gærer i solen. Sommerfuglen kan blive helt beruset og i den tilstand er den temmelig nem at snige sig ind på.

Hvert forår kommer der nye sommerfugle fra Sydeuropa, i milde vintre kan den også finde på at overvintre i Danmark.

 

Udbredelse

Admiralen er meget almindelig i hele Danmark og kan ses overalt. Den kan leve mange steder, så som på små danske øer, almindelige haver eller på en altan i storbyerne.

De tidligste admiraler flyver til Danmark sidst i maj. De lægger æg der resulterer i, at den nye generation dukker op sidst i juli. Hen på sensommeren i august-oktober trækker sommerfuglene igen mod syd. På særlige dage i sensommeren eller tidligt efterår, kan der på sydvendte træksteder observeres tusindvis af admiraler.

Ordet admiral har flere betydninger

Admiral (søofficer)

Admiral (sommerfugl)

Admiral (sejldugspøs) – en sejldugspøs (som på et skib bruges til at hale vand op i ved hjælp af en smækker line)