Møns Klint
Parret på Storeklint har fortsat parring, men hunnen er længere og længere tid inde i redehulen, så det tyder på rugning efter det 3. eller 4. æg. Hannen sidder en stor del af dagen på sin vagtpost, hvis der ikke lige er en gråkrage, der skal jages bort; eller en af årets første fiskeørne, der følges på vej.
Falkeparret ved Geocenter Møns Klint. Optaget af webkamera den 21. marts 2013.
På de to andre lokaliteter på klinten har der været tomt et stykke tid, men i dag var der en hunfalk mod syd, og ligeledes en hunfalk mod nord tæt ved sidste års redeplads. Møn Ingen nyheder fra de 2 andre lokaliteter på Møn. Stevns Klint Parret holder til ved Mandehoved, men ellers intet nyt. Bornholm Parret i Vang har tilsyneladende lagt sig, og muligvis gælder det også i Slotlyngen. Også det 3. par ved Stubbeløkken er på lokaliteten, men ikke noget nyt fra den mulige 4. lokalitet. Skærbækværket Meget tyder på snarlig æglægning. Hunnen sidder i kassen, mens han holder vagt tæt ved.
Møn
Ingen nyheder fra de 2 andre lokaliteter på Møn.
Stevns Klint
Parret holder til ved Mandehoved, men ellers intet nyt.
Bornholm
Parret i Vang har tilsyneladende lagt sig, og muligvis gælder det også i Slotlyngen. Også det 3. par ved Stubbeløkken er på lokaliteten, men ikke noget nyt fra den mulige 4. lokalitet.
Skærbækværket
Meget tyder på snarlig æglægning. Hunnen sidder i kassen, mens han holder vagt tæt ved.
Skærbækværket: Begge ved redekassen den 31. marts 2013. Fotograf: Torben Hvass.
Enstedværket
Også i denne kasse tyder meget på en snarlig æglægning. Hunnen er i kassen, hannen kommer med bytte og sidder på vagtpost.
Radisson og Frederikshavn
Intet nyt.
Onsdag den 20. marts
Der er i øjeblikket faste falkepar på 14-16 lokaliteter i Danmark.
På Møns Klint er de 2 af parrene knyttet til redestedet, og det 3. par ser ikke ud til at have valgt plads endnu. Yderligere på Møn er der stedfaste par på 2 lokaliteter, hvoraf den ene ved Mønbroen ikke har store chancer for succes på grund af broarbejdet.
På Stevns Klint er parret nu ved redelokaliteten, som er benyttet flere gange.
På Bornholm er der sparsomme observationer ved Slotslyngen på grund af sneforholdene, men stedfaste par i de 2 stenbrud, og et par er observeret på en ny lokalitet.
Falkeparret på Radissonhotellet er set i parring, men opholder sig ikke ved kassen.
På Skærbækværket tyder alt på yngleresultat denne sæson. Hunnen er meget inde i kassen, og hannen sidder på vagt.
I Odense holder et falkepar til på en af de høje bygninger ved havnen, men der er ikke opsat redekasse på grund af ynglende sårbare strandengsfugle i falkenes jagtområde.
På Enstedværket ved Åbenrå er et falkepar aktive på værket, og der er opsat redekasse.
I Frederikshavn holder falkeparret til på en silo med redekasse ved havnen (se foto ovenfor).
Derudover er der en del observationer af både hanner og hunner på andre lokaliteter, men uden meldinger om stedfaste par.
På falkeårsmødet på Nordens Ark, nord for Göteborg, var der en gennemgang af sæson 2012. I Sydsverige (syd for søerne) var antallet af besatte lokaliteter 110. I Mellemsverige (overvejende Värmland og Dalsland) 24 lokaliteter, og Nordsverige over 200. Med områder, hvor der ikke er foretaget registrering, ligger det anslåede antal falkepar i hele Sverige antagelig på 360-400.
Mødedeltagere fortalte, at der i vådområdet Vattenriket ved Kristiansstad sidste sæson var tre stor kobbersneppe blandt byttefuglene hos falkene dér, og det blev fremført angående overlevelsesraten i kobbersneppekuld, at det krævede en gennemsnitlig produktion på 5 unger for at erstatte 1 yngledygtig voksen fugl. Derfor valgte man at nedtage falkekassen i den nærliggende by.
Der er i Sverige stor opmærksomhed omkring forgiftning af vandrefalke, især efter udryddelsen af hele falkefamilien i Kristiansstad, der blev fulgt på webkamera med omkring 38.000 besøg på nettet.
Vandrefalk i flugt. Illustration af Jens Overgaard Christensen.