Udbredelse
Meget almindelig ynglefugl og trækgæst i hele landet. Stæren er en kortdistancetrækfugl med vinterkvarter i England og langs den nordvesteuropæiske nordsøkyst. Trækker bort i juli-oktober og kommer retur fra vinterkvarteret i februar-marts måned. Nogle stære overvintrer dog i milde vintre i Danmark.
Bestanden er halveret siden midten af 70`erne. Størst har tilbagegangen været på Sjælland og i det nordlige Jylland. Den negative udvikling skyldes primært kraftig reduktion af arealer med kreaturgræsning som følge af omlægning fra kvægbrug til korndyrkning. Desuden er mange enge, hvor stærene finder en stor del af sin føde, forsvundet pga. tilgroning og dræning. Endelig er der i de fleste skove langt mellem gamle træer med redehuller, som stærene kan yngle i.
Flest stære er der i Vest- og Sønderjylland, ved Limfjorden op på Bornholm, som rummer de fleste kvægbrug, samt i Københavnsområdet grundet de mange parker og græsplæner.
Sort Sol-fænomenet
Efter yngletiden i sensommeren og i træktiden, både forår og efterår, samles stære i store, tusindtallige flokke i det sydlige Jylland til kollektiv overnatning i Tøndermarsken og ved de vestjyske fjorde og Limfjorden.
Stærene kommer til marsken og fjordområderne for at æde stankelbens- og gådebillelarver, som findes i de største mængder i de fugtige græsmarker, samt anden føde på strandenes tangbanker. Om natten opsøger de tagrør, hvor de overnatter.
Hen under aften, inden de tusindvis af fugle samles på de fælles overnatningspladser i rørskove ved søer og moser og i pilekrat, kan de tætte kæmpeflokke antage enorme dimensioner og stæreflokkenes flugtmanøvrer tegne fascinerende mønstre på himlen. De flyvende fugle ligner på afstand større eller mindre røgskyer, der formørker solen. Dette fænomen kaldes "Sort Sol". Op til en halv million fugle i en sådan flok er ikke ualmindeligt.
Flokkene kan flyve op til 150 km for at finde en egnet soveplads, og man har enkelte gange fundet mere end en million stære på sådan en overnatningsplads. I de minutter, hvor Sort Sol foregår, lykkes det rovfugle at få fat i mange stære. Så overnatningsområderne flyttes hele tiden for at "snyde" rovfuglene. (Og fordi tagrør efter nogle dages brug, brækker). Stærene i Tøndermarsken kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge.
Læs mere om sort sol på Naturstyrelsens hjemmeside
Føde
Stæren er ret alsidig i sit fødevalg. Føden, som den finder på og i jorden, består af regnorme, snegle, insekter og larver, men den kan også tage tanglopper, frø og korn. Om efteråret lever den desuden af frugter og bær.
Den almindeligste føde til ungerne er stankelben- og sommerfuglelarver.
Føden finder den i det åbne land på græssede enge og overdrev samt på græsplæner ved at gå på jorden og hele tiden stikke næbbet i græsset. Når næbbet når jordoverfladen, åbnes det, så græs, strå og jord presses til side, og smådyr og andet kommer til syne. Med sine fremadrettede øjne kan stæren så undersøge jordoverfladen for orme og insekter.