Rødhøne

Alectoris rufa

Rødhønen er en hønsefugl, der er lidt større end Agerhønen. Rødhønen har røde ben, rødt næb, og en lille hvid hagesmæk med en sort ring rundt om, der glider over i et bredt sortplettet halsbånd. Ryggen er brun.

Udseende

Rødhønens naturlige udbredelsesområde er det sydvestlige hjørne af Europa, hvor den største forekomst findes i Spanien. Rødhønen er indført i mange lande så som Storbritannien, på Azoernne og De Kanariske Øer med succes. Modsat har den ikke kunne etablere sig i USA og på New Zealand, hvor Rødhønen også er indført. 

Rødhøne er almindelig i Danmark, og er fra 2003-2015 blevet observeret på 13 forskellige lokaliteter i Danmark. Rødhønen optræder ikke naturligt i Danmark, så de individer, der observeres i naturen, er formentlig undslupne fra fangenskab.

Rødhøne. Foto: Colourbox

Levevis

Rødhønen er en standfugl, som forefindes i mange forskellige naturtyper så som bjergskråninger, i klitter, åben skov og på dyrkede marker. Rødhønen undgår helst fugtige arealer. 
Uden for yngleperioden, finder Rødhønen sammen i flokke på 20 eller flere fugle, indtil hannerne igen skal etablere territorier. Rødhønen kan benytte sig af en særlig formeringsteknik, hvor hunnen lægger to kuld æg i hver sin rede, hvor hun udruger det ene kuld, imens hannen udruger det andet kuld. 

Forveksling

Rødhønen er næsten identisk med dens østlige slægtning Chukarhønen, Alectoris chukar. Forskellen ses ved at Chukarhønen har en tydeligere sort halsring uden det sortplettede halsbånd som Rødhønen har.