Musvåge

Buteo buteo

Musvågen er den mest udbredte rovfugl i Danmark. Den kan ses over hele landet, men er dog sjælden ved større byer og områder uden skov. Størst chance for at se den er i landskaber med åbne marker og enge.

Der yngler ca. 5.000 par i Danmark, og på deres vintertræk passerer flere tusinde landet. 

Når musvågen angriber

Løbere og andre skovgæster oplever af og til at blive angrebet af musvåger. Vi har samlet en række råd og forholdsregler.

Musvågen angriber oftest bagfra – næsten lydløst og uden varsel. Så det kan give en ret ubehagelig forskrækkelse.

I yngletiden forsvarer musvågen sit territorie mod fjender og konkurrenter. Og nogle musvåger er desværre også aggressive overfor folk, der løber eller jogger på en skovvej, der går gennem territoriet.

Hvad kan man gøre for at undgå at blive angrebet ?

  • Løb flere sammen. Vi har ikke hørt om musvåger der har angrebet folk, der fulgtes ad.

Hvis du ved hvor musvågen angriber, kan du:

  • Løb ad en anden vej.
  • Gå roligt på den korte strækning, som musvågen forsvarer. Den angriber normalt kun folk der løber.

Og så har vi fået følgende råd fra skovgæster, som oplyser at det virker:

  • Udnyt at musvågen normalt kun angriber bagfra: Sæt "øjne" i nakken. F.eks. ved at tegne 2 øjne på en kasket og tage den omvendt på, så de kigger bagud. (Honningsamlere i det fjerne østen bruger denne metode til at undgå tigerangreb)
  • Bred armene ud til siden og bask langsomt med dem, mens du løber forbi. Så angriber den ikke, – måske fordi den tror du er en meget stor fugl?

Musvågen er fredet, men der kan i sjældne tilfælde gives tilladelse til at regulere enkelte og særligt problematiske musvåger.