Udbredelse
Klyden blev fredet i Danmark i 1922, og siden da er antallet af ynglende klyder steget. Klyder er trækfugle, og de ankommer til Danmark i marts-april. Efter ynglesæsonen samles fuglene på fældepladser, og i september-november trækker de til vinterkvartererne i Sydvesteuropa og Vestafrika. De fleste klyder yngler i den vestlige del af Jylland. Ynglebestanden har været oppe på omkring 5000 par i 1980'erne, men vurderes nu at være i tilbagegang. I sensommeren kan ses flere tusinde fældende klyder,
hvoraf flest ses i Vadehavet.
Levevis
Klyde yngler ved lavvandede fjordkyster og i laguner, hvor der er åbne enge med lav vegetation.
Klyden har et specielt næb, som indvendigt er besat med lameller, og ved at føre næbbet fra side til side i det øverste af mudderet fanger fuglen bunddyr som børsteorm, krebsdyr og bløddyr.
Fuglene yngler i kolonier, ofte på småøer hvor ræve og andre rovdyr ikke kan nå ud eller på strandenge. Ynglesuccesen afhænger blandt andet af vandstanden, og pludselige oversvømmelser kan ofte være årsagen til fejlslagen yngel.
Det er vigtigt, at kolonien er uforstyrret. Det gælder både i yngleperioden og i den periode, hvor fuglene fælder, lige inden de trækker sydpå igen.
Læs mere om klyden, herunder aktuel bestandsudvikling, på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside