En lokal ornitolog fandt sidst i uge 11 2009 en havørnerede i Nejede Vesterskov.
D. 6. juni 2009 har repræsentanter fra Naturstyrelsen – Nordsjælland og Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland besigtiget redestedet.
Reden er af en havneørnerede at være lille og uanseelig. Den sidder meget højt og lader sig kun se i teleskob på godt 200 meters afstand. Den er godt skjult i den udsprungne skov, og selv om man ved hvor den skal findes, blæser der konstant grene, som tager udsynet ind i "kikhullet".
Vi så ved besigtigelsen begge forældrefuglene, som bragte mad til reden og fodrede ungen. Der var så vidt vi kunne se kun een unge i reden. Ungen vurderedes at være 5 - 6 uger gammel. Ungen vil fra nu af være ladt alene i reden i længere tid af gangen. Forældrene vil i den kommende periode kun bringe mad til reden morgen og aften.
Mange har spurgt, hvornår vi viser et billede af ungen. Svaret er, at det gør vi ikke, før ungen er fløjet fra reden. Der er blandt fuglefotografer den etiske regel, at man ikke fotograferer de store rovfugle på rederne.
Når ungen er ca. 70 dage gammel vil den foretage de første flyveture.
Vi har efter samråd med Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland søgt om tilladelse til at lukke dele af Nejede Vesterskov for al færdsel.
Naturstyrelsen – Roskilde har givet tilladelse til at lukke dele af skoven, hvorfor det er forbudt at færdes i det lukkede område. Det henstilles at man kun færdes på skovvejene udenfor det lukkede område, og at publikum holder sig i bevægelse og undgår selv kortvarige ophold på de veje i skoven, der grænser op til det afspærrede område. Fuglene sidder normalt stille og følger folk når de går, men hvis man stopper op og kikker på dem i f.eks. en kikkert bliver de utrygge og flyver.
Skovens publikum har respekteret afspærringen, hvilket vi takker meget for. Det er vores indtryk, at afspærringen har haft stor opbakning i lokalsamfundet. Mange synes, at det er spændende og bibringer ekstra muligheder for oplevelser i naturen. Vi har hørt om folk, der har købt kikkerter og skoleelever, der skriver opgaver om havørnen.
Det er da også noget af en sentation, da det er den første ynglende havørn i Nordsjælland i over 100 år og den første kendte i en naturlig rede i en statsskov.
Havørnen er en sjælden og sky ynglefugl, der kræver fred i yngletiden. Får havørnen succes, er der stor sandsynlighed for, at den vil blive i lokalområdet i mange år. Det valgte redetræ vurderes ikke at kunne bære en stor havørnerede. Havørnen bliver derfor nødt til at finde et nyt og bedre træ for at kunne bygge en "rigtig" ørnerede, som kan benyttes i mange år. Dette kræver fortsat fred, hvorfor vi opretholder afspærringen af den centrale del af skoven indtil videre.
At yngleforsøget starter på denne måde, ses ofte. Vi håber og tror derfor, at havørnen er på vej til at blive fast beboer i statsskoven.
Der er gode muligheder for at se havørnene fra fugletårnet ved Alsønderup Engsø eller fra parkeringspladsen ved Pøleås udløb i Arresø.
I Danmark er havørnen en sjælden ynglefugl ved større søer eller fjorde, gerne omkranset af skov. Bestanden var på mindst 21 ynglepar i 2008, og de fik tilsammen 29 unger på vingerne. De fleste danske ørnepar findes på Lolland og i Sydsjælland, men arten yngler f.eks. også i Sønderjylland og på Sydfyn.
Det er gået skidt for en del af landets øvrige havørnepar i 2009, det menes at mindst 6 par allerede ved indgangen til juni har opgivet yngleforsøget. I ingen af tilfældene ved man helt sikkert hvorfor.
Havørne bliver først kønsmodne i en alder af 5-7 år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder hele deres liv.
Fra dagbogen 2009:
29. 3. 2009
Havørnen ruger nu fast på reden. Tiden indtil, der er en unge i reden, er den allermest kritiske med hensyn til forstyrrelser. Dansk Orinitologisk Forening Nordsjælland har derfor med vores accept sat en vejledning op ved parkeringspladsen til skoven.
Du kan læse vejledningen her.
22. 5. 2009
Hannen flyver nu regelmæssigt mad til reden. Den er set med både fugle og fisk i fangerne. Hunnen har været kortvarigt oppe at flyve, men er ellers fast på reden.
Efter at skoven er sprunget ud, er det ikke muligt at se reden, men vi er nu meget sikre på at der er en unge i reden. Vi gætter på at ungen nu er ca. 3 uger.
Det er en sårbar tid, der yngler også duehøg og ravn i Nejede Vesterskov. Hvis ørnemoderen forstyrres og forlader reden, vil ungen være et let bytte for duehøgen eller andre rovfugle. Det er derfor vigtigt at du respekterer afspærringen.
Når havørneunger er 70 dage gamle tages de første flyveture fra reden.
6.6. 2009
Repræsentanter fra Naturstyrelsen – Nordsjælland og Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland har med teleskop besigtiget redestedet. Vi har ved besigtigelsen set een unge, der ser ud til at trives.
13.6.2009
Oven på de sidste dages uvejr har vi igen besigtiget redestedet. Der sad en gammel fugl på reden, og snart kom endnu en gammel fugl. De sad et stykke tid på redekanten, og der skete tilsyneladende ingenting.
Så endelig, den ene gamle fugl gav sig til at flå i et bytte og række det ned i reden. Kort efter kunne vi se et lille næb tage imod føden, og snart kom hele hovedet af ungen til syne.
Ungen har overlevet de 2 dages rekordregn og stormvejr, og vi kunne varme om hjertet stille forlade skoven.
Havørnunge
27.7.2009
Ungen sad stille i på reden. En af de gamle fugle kom flyvende forbi, har måske siddet i et nærliggende træ.
29.7.2009
Ungen sad i dag i nabotræet. Den sad med udbredte vinger og øvede ballancen i vinden. Hoppede /fløj derefter tilbage i reden, for kort efter at flyve tilbage i nabotræet. Jeg ved ikke om den har været ude at flyve langt, men vurderer at den nu vil kunne gøre det.
30.7.2009
Reden var tom
31.7.2009
Per Ekberg rapporterer at han ser 2 gamle havørne og en ung flyve sammen over Arresø. Han ser dem fra parkeringspladsen ved Pøleåens udløb i Arresø
Efter måneders spændt venten kan vi nu konstatere at succesen er hjemme. Det er lykkedes havørnene i Nejede Vesterskov at få en flyvedygtig unge på vingerne. Det er formentlig den første havørneunge, der er udruget i Nordsjælland i mere end 100 år og den første kendte i en naturlig rede i en statsskov.