Sølvgran

Abies procera  

Udbredelse

Sølvgran hører naturligt hjemme i kystbjergene i staterne Washington, Oregon og det nordlige Californien.

Træet blev indført til parker i Europa i 1830 – og til Danmark i 1855. Fra parkerne blev sølvgran bragt ind i skovbruget i slutningen af 1800-tallet. Efter 2. verdenskrig blev sølvgran for alvor efterspurgt som klippegrønt, og siden har det været et vigtigt træ til produktion af klippegrønt.

Tæt ved Nørresø i Kostenborg Skov på Brahetrolleborg på Sydfyn ses moderne pyntegrøntsdyrkning i en stor sølvgran-klippebevoksning. Sølvgran er i dag almindelig i det meste af landet. Den findes på omkring 12.000 ha, hvilket svarer til godt to procent af det samlede skovareal.

Udseende

Sølvgran er et regelmæssigt nåletræ, der kan blive op til 39 meter højt i Danmark og 50 meter højt i sit hjemland USA. Hos unge træer er barken glat, lysegrå og fyldt med harpiksblærer. Hos ældre træer er barken rødbrun og skorpet.

Sølvgrans nåle er nærmest sølvfarvede – en blanding mellem blågrå og blågrønne. De er ens på over- og underside og er omkring tre centimeter lange. Sølvgrans nåle sidder helt tæt.

Sølvgrans blomster er små og næsten ikke til at se.

Sølvgrans kogler er meget store. De kan blive 25 cm lange og 8 cm i diameter. Koglerne kan blive så tunge, at de falder ned fra grenen.

Voksested

Sølvgran er relativt nøjsom og stiller ikke de store krav til jordbunden.

Levevis 

Sølvgran kan blive op til 100 år gammel. I sit hjemland er der fundet træer på over 300 år.

Læs mere om sølvgran

Skoveniskolen.dk    

Vidste du...?

Sølvgran taber ikke nålene så let som mange andre nåletræer, og derfor ”drysser” den ikke så slemt, når den bruges som juletræ eller klippegrønt.

Anvendelse

Sølvgranens løv er smukt, og grenopbygningen er regelmæssig. Derfor bliver afklippede grene (klippegrønt) i Danmark fortrinsvis brugt til dekorationer mest i forbindelse med jul. Desuden bliver sølvgran i mindre omfang anvendt til juletræer.

Splintveddet fra sølvgran er hvidgult og kerneveddet er lidt mørkere med en rødlig tone. I sit hjemland anvendes sølvgran især til papirmasse, husbygning og til emballage.