Skyrækker

Ailanthus altissima

Udseende

Skyrækker er et hurtigtvoksende, lyskrævende træ, der normalt bliver 8-10 m, men i særlige tilfælde kan blive op til 30 m højt. Barken er glat, grå og med blege hvide striber. Den har store sammensatte blade bestående af 11-25 småblade, der hver er 7-12 cm lange. Blomsterne er enkønnede, små og gule og de hanlige blomster har en kraftig lugt. Frugten er meget karakteristisk med dens vingede nøddefrugt, der hænger i store klaser og bliver rødlige hen på sommeren. Alle dele af træet, specielt blomsterne, har en kraftig lugt.

Påvirkning på mennesker

Skyrækker har allergifremkaldende giftstoffer i både bark og blade. Kontakt med saft fra planten kan medføre betændelse i huden. Udsættes man for gentagende kontakt med plantesaften (hvilket sker for folk, der bekæmper træerne) da kan det medføre betændelser i hjertet.

Er arten i Danmark? 

Skyrækker kommer oprindeligt fra Kina. I 1700-tallet blev den for første gang introduceret til Europa som prydplante. Udbredelsen er ukendt i Danmark, men fra 2008-2015 blev den reistreret på 23 lokaliteter, hvor hovedparten var i Hovedstadsområdet.

Læs mere:

Invasive species compendium (engelsk)