Udbredelse
Sitkagrans naturlige udbredelse omfatter stillehavskysten i Nordamerika fra Alaska gennem British Colombia og Washington sydover til Californien.
Sitkagran blev indført til Europa fra Nordamerika i 1830´erne, og træet kom til Danmark omkring 1850. I Danmark er den plantet i stor udstrækning, især i nord- og vestjyske klitplantager, i kystnære skove, på blødbundsarealer og på stærkt vindeksponerede lokaliteter. I Tversted Klitplantage øst for Hirtshals er sitkagran hovedtræarten i halvdelen af den 775 ha store plantage. Sitkagran er således efter rødgran vor mest almindelige nåletræart. Den findes på omkring 34.000 ha, hvilket svarer til knap 7 % af det samlede skovareal.
Udseende
I Amerika kan sitkagran blive op til 90 meter, med en stammediameter på mellem 2,5 og 5 meter. Her i landet når sitkagran tilnærmelsesvis samme størrelse som rødgran, dvs. en højde på indtil 40 meter og en stammediameter på ca. 1 meter. Som oftest fældes sitkagran lang tid før denne diameter nås.
Sitkagran har en kegleformet krone, der ender i en lang spids top. Grenene vokser i kranse op langs stammen. Barken er grålig med tynde runde flager. Ældre eksemplarer af sitkagran udvikler ofte vanris (smågrene) på den del af stammen, der er mellem grenkransene.
Nåle
Sitkagran kan kendes fra andre graner på, at nålene er flade og grønne på oversiden, mens undersi-den er hvidligt blå. Og så stikker nålene ekstra meget. Sitkagran har fået mange tilnavne netop på grund af de stikkende nåle. For eksempel er den blevet kaldt pindsvinegran, stikgran og av-for-satan-gran.
Blomst
Hanblomsterne sidder spredt på træet. De er bleggule og formet som små æg. Hunblomsterne sidder i toppen af træet. De er blegrøde.
Kogle
Koglerne adskiller sig fra rødgrans kogler ved at være lysebrune samt noget mindre – fem til otte centimeter – med tynde, papiragtige kogleskæl.
Sitkagran minder en del om rødgran, men kan kendes fra rødgranen bl.a. på nålene, koglerne og barken.
Voksested
Sitkagran kan vokse på al slags jord. Kravene til jordbunden er således små. Sitkagran tåler ikke meget skygge, men tåler megen vind og er modstandsdygtig over for saltnedslag, men ikke over for forårsfrost.
Levevis
Sitkagran kan blive omkring 400 år i sit hjemland. Den ældste sitkagran i Danmark er fra 1850’erne – altså kun omkring 150 år. Sitkagran vokser meget hurtigt. Når det er blevet 1 meter højt, kan det let vokse 1 – 1½ meter om året, hvis jorden passer den.