Ørkenskorsrod

Baccharis halimifolia

Ørkenkorsrod stammer oprindeligt fra Nord- og Centralamerika og blev formodentlig importeret til Europa som prydplante.  Planten blev første gang observeret ved europæiske kyster i Biscayabugten i 1906. Den er endnu ikke observeret i Danmark, men findes i blandt andet Frankrig, England, Italien og Spanien.

Udseende og voksested

Ørkenkorsrod kan ligne en mellemstor busk eller et lille træ, og den kan være flergrenet eller enkeltstammet. Planten bliver normalt en til to meter i højden. Barken på planten bliver med tiden dybt furet. Bladene er to til seks centimeter lange, elliptisk formede og har en til tre spidser. Blomsterne sidder i klaser og er hvid-grønlige. Ørkenkorsrod er enkønnet. Det vil sige, at der findes både han- og hunindivider. Planten kan både være løvfældende eller stedsegrøn alt efter klimaet ved voksestedet. Arten spreder sig ved hjælp af kraftig frøsætning og lette frø, der spredes op til fem til seks kilometer med vind og vand. Ørkenkorsrod foretrækker våde områder, men trives i mange habitater og er tolerant blandt andet over for salt. Den vokser derfor både på strande, grøfter, græsningsområder og brakmarker. 

Derfor er arten uønsket

Har arten først etableret sig, så spreder den sig meget hurtigt og kan dække store arealer. På den måde fortrænger ørkenkorsrod den lokale flora. På grund af den store frøsætning, er planten meget svær at bekæmpe eller begrænse. Planten findes ofte på græsningsområder, og det er meget uhensigtsmæssigt, da planten er giftig at spise for mange dyr. Plantens pollen fremkalder muligvis allergi hos mennesker.

Forvekslingsmuligheder

Planten kan ikke forveksles med andre arter i Europa.

Er arten i Danmark?

Planten findes ikke i Danmark, men den kan spredes ved import af jord eller planter fra lande i Europa, hvor planten findes. Planten findes allerede i lande tæt på som for eksempel England og Belgien. 

På kortet finder du artens udbredelse i EU

Læs mere

Invasive Species Compendium (engelsk)

Har du set en invasiv art?

Vi vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art. Indberet din observation her:

Indberet en invasiv art