Udbredelse
Mygblomst har været udbredt nord og øst for den såkaldte israndslinje og har tidligere især været udbredt på de danske øer.
Arten har været i stor tilbagegang i løbet af 1900-tallet, og i dag findes mygblomst kun på få lokaliteter i Østjylland, på Fyn og Sjælland, men der arbejdes for, at planten får flere levesteder.
Udseende
Mygblomst er en robust 10-20 centimeter høj plante med en trekantet, gulgrøn stængel. Mygblomst blomstrer i juni og juli måned.
Blomsterne kan ligne insekter og sidder i en klase med få blomster, som er gulgrønne og temmelig diskrete. Langt mere iøjnefaldende er de to store, glinsende, gulgrønne blade.
Blomsterne er duftløse og uden megen nektar, så sandsynligvis er der ikke meget at komme efter for insekter.
Levevis
Mygblomst findes særligt på fugtige enge og i moser med stort kalkindhold. Blomsten findes også i fugtige lavninger i klitter og i frodige rørsumpe. Særligt ved kysten kan man finde den.
Levestederne skal have lavtvoksende vegetation, og det er kun en fordel, hvis der er græssende kvæg, der kan holde græsset nede. Træer og buske bør holdes væk fra den lysåbne natur, da mygblomst ikke kan leve i skygge og har svært ved at overleve, hvis der er andre vedplanter, der dræner vandet.
Det vides ikke, om mygblomst bestøves af insekter, eller om den kan bestøve sig selv.
Trusler
Mygblomst trues af:
- Dræning
- Opdyrkning
- Tilgroning