Udbredelse
Kvalkved er vidt udbredt i det meste af Europa og store dele af Asien. Den findes også i Nordamerika (ssp. trilobum).
I Danmark forekommer den over hele landet. Den findes mest i bryn og hegn, men man finder den ofte tæt på kysterne, f.eks. adskillige steder i Nordjylland: Fosdalen, Uggerby strand, Frederikshavn og mange steder i Limfjordsområdet.
Den findes typisk som enkeltstående buske sammen med hyld, vild æble, slåen og engriflet hvidtjørn.
Udseende
Kvalkved er en op til 4 meter høj busk. Dens vækstform er åben med udbredte sidegrene og oprette stive skud, på nogle lokaliteter lav og krybende, andre steder opret. Grenene bærer talrige og kraftige grentorne. Unge skud er brune og glatte, barken bliver senere grålig.
Den almindelige kvalkved kendes let fra den anden danske art, pibekvalkved (V. lantana). Pibekvalkved har hele blade, blomsterskærmene er større med ensartede blomster, og frugterne er sorte ved modenhed.
Bladknopperne er små, runde, røde og glatte. Bladene er håndfligede og minder om små ahornblade. Bladstilken er rød og bærer op til syv nektarkirtler.
Blomsterne er hvide og er samlede i store skærme med en krans af store golde blomster omgivende fertile mindre blomster i midten. Kvalkved blomstrer i begyndelsen af juni.
Bærene er kuglerunde og knaldrøde. De modnes i oktober, men bærrene bliver ofte siddende på buskene til ind i vintermånederne, hvor de eftermodnes og kan spises af fuglene.
Voksested
Arten kan vokse på mange jordtyper men trives bedst på fugtig næringsrig jordbund, som undervækst i åbne løvskove eller skovbryn, da den er lyskrævende. Kvalkved er hårdfør mod både vind og frost og tåler også nogen saltpåvirkning.
Plant for vildtet faktaark: Kalkved