Udbredelse
Hestekastanje vokser naturligt i Lilleasien, Grækenland og Albanien.
Hestekastanje blev indført til Danmark i 1721. Træet blev plantet i dyrehaver og parker for at give foder til vildtet. Siden er træet også blevet plantet til pynt i skove og langs veje, og det findes også enkelte steder vildtvoksende i skoven.
Hestekastanje findes i dag overalt i Danmark, mest som prydtræ i parker og langs veje. Den er således ofte plantet som allétræ, hvilket man kan se et smukt eksempel på ved Holckenhavn Gods på Fyn.
Udseende
Hestekastanje er et stort træ, som kan blive omkring 30 meter højt. Det får med alderen en stor hvælvet krone. Barken er gråbrun. Stammen på gamle træer er ofte en anelse snoet, og barken skaller af i tynde flager.
Bladene er meget store. Et blad består af fem til syv småblade, der sidder på en lang stilk som fing-rene på en hånd. Hvert af småbladene er dobbelt savtakkede.
Knopperne, især endeknopperne er store, brune og klæbrige.
Blomsterne er imponerende flotte. De sidder samlet i toppe, der kan blive op til 30 cm lange. Toppene står lige op fra grenene. En top består af mange blomster. Den enkelte blomst er hvid med en gul plet, der senere bliver tydeligt rød. Pletten viser de insekter, der bestøver kastanieblomsten, hvor de skal dykke ned for at få nektar.
Frugten er kuglerund, grøn og med pigge. Inden i frugten ligger kastanjen, der er kastanjetræets frø. Der kan være en, to eller tre kastanjer i en frugt. Kastanjen er brun og blank med en grå plet.
Voksested
Hestekastanje foretrækker en vokseplads med god næringsrig jordbund og ikke for vindudsat.
Levevis
Hestekastanjes blade springer ud i begyndelsen af maj og blomsterne sidst i maj måned.
Læs mere om kastanjen på skoveniskolen.dk