Udbredelse
Den almindelige havtorn har et meget vidtfavnende udbredelsesområde strækkende sig fra den irske atlanterhavskyst over Centralasien til det vestlige Kina. Planten vokser i marginalområder, f.eks. tørre stepper og højlandsområder i Europa og Asien.
Udseende
Havtorn er en op til tre meter høj busk. Vækstformen er på nogle lokaliteter lav og krybende, andre steder opret. Grenene bærer talrige og kraftige grentorne. Unge skud er brune og hårede, barken bliver senere grålig og afskallende.
Bladknopperne er små og lys brune. Bladene er skruestillede, stive, 3-8 cm lange, smalle og lancetformede, blågrøn på oversiden og lys sølvgrå og håret på undersiden.
Han-og hunblomster vokser på forskellige planter (tvebo). Blomsterne er ganske små og uanseelige. Busken blomstrer i maj til juni.
Hunplanterne producerer ofte store mængder af orange, kødede stenfrugter. Modningen sker i september til oktober, men frugterne bliver ofte siddende på buskene til ind i vintermånederne, indtil de bliver spist af fugle.
Frugterne er en meget vigtig fødekilde for småfugle om vinteren.
Havtornens fruger kan også spises af menneseker, og den kaldes også "nordens citron" på grund af den syrlige smag.
Voksested
Plantens voksested er primært bestemt af dens store lyskrav. I Danmark er havtorn en udpræget kystnær art, som oftest gror på kalkholdigt sand. Den er hårdfør overfor både vind og saltsprøjt.
I bl.a. Nordvestjylland og på de sydøstlige øer gror planten inde i landet og oftest på sand eller grus, f.eks. i gamle grusgrave eller på gamle kystskrænter, da den godt kan lide en tør til middelfugtig jord.
Kraftig græsning fremmer havtorn ved at holde skyggegivende anden trævækst nede.
Formering
Havtorn spredes og selvforynges både ved frø og rodskud.