Gul Stenbræk er en lille plante med nogle få, gule blomster i toppen. Den kan blive op til 30 cm høj.
Nu findes den kun nogle få steder i Midt- og Nordjylland.
Den vokser i moser, hvor koldt grundvand kommer op fra jorden.
Udbredelse
Før 1950 var gul stenbræk forholdsvis almindelig i Nord- og Midtjylland samt forekommende på Sjælland. Nu findes arten kun på få lokaliteter i Jylland.
Udseende
Gul Stenbræk er en smuk 10-30 cm høj plante med rødlig, filtet stængel med få, store, gule blomster i toppen. Den blomstrer i juli-september og vokser i spredte tuer. Blomsten har røde prikker på basis af kronbladene. Gul Stenbræk er svær at få øje på, når den ikke blomstrer.
Levevis
Gul Stenbræk vokser i åbne moser, hvor grundvandet kommer op fra undergrunden, såkaldte vældmoser, og hvor vandtemperaturen hele året er lav. Den bestøves af insekter som svirrefluer, svampemyg og kløverkøllesværmer. Blomsterne laver meget lidt nektar.
Krav til voksesteder
Gul stenbræk vokser i moser med ensvarmt og mineralholdigt vand, hvor der er rigelig udstrømning af grundvand hele året, de såkaldte vældmoser.
Det er en forudsætning for artens eksistens, at vegetationsdækket på voksestederne er en lavtvoksende urtevegetation uden opvækst af vedplanter og andre højtvoksende urter, og at næringsstofniveauet er lavt.
Frøene skal have lys for at kunne spire, og det er nødvendigt med blotlagt mineraljord, for at kimplanterne kan etableres.
Trusler
Gul Stenbræk trues af dræning og tilgroning.
Gul Stenbræk er listet på den Danske Rødliste.