Gul kæmpekalla er en meget stor sumpplante i arumfamilien. Den er indført som haveplante fra Nordamerika og blev fundet forvildet første gang i Danmark i 1950’erne.
Den vokser på sumpet bund og er dermed meget besværlig at bekæmpe.
Udseende og voksested
Gul kæmpekalla har en til to gule, ovalt spatelformede blomster-højblade, der bliver op til 20 centimeter lange, som beskytter en indvendig blomsterkolbe med små grønne blomster. Der er typisk 150-350 frugter, der indeholder to gråbrune eller rødbrune frø, som kan overleve i jord i op til 9 år. Blomstring kan ske efter den 3. vækstsæson og allerede fra slutningen af april måned.
Planten er robust og bliver mellem 0,5 og 1 meter høj med skinnende, læderagtige blade. Rodstænglen kan blive op til 30 centimeter lang og under denne sidder kraftige trævlerødder der er 1-2,5 centimeter tykke og svampede.
Gul kæmpekalla er en flerårig plante og findes ofte voksende i større samlinger langs vandløb, på bredden af søer eller i vådområder. I vådområder kan planten tåle ned til – 15 °C. Den trives både i skygge og i fuld sol. Den kan vokse i alle jordtyper, så længe jorden er vandmættet. Planten vokser langsomt, men kan til gengæld leve i op til 80 år.
Planten spredes med frø, der kan føres vidt omkring via vandløb og åer. I plantens naturlige udbredelsesområde kan fugle og gnavere også medvirke til at sprede frøene ved at frøene kan sidde fast i fjerdragt eller pels, eller når dyrene spiser planten. I Europa har man endnu ikke påvist, at planten spredes af dyr.
Gul kæmpekalla spredes også fra rodstumper, som let transporteres til nye områder eksempelvis med haveaffald eller ad vandveje.