Udbredelse
Femhannet pil er udbredt i Nord- og Mellemeuropa og Nordasien (Sibirien).
I Danmark gror den i de fleste egne undtagen i Vestjylland. Den er mest hyppig i Nordøstjylland og Nordsjælland.
Udseende
Femhannet pil er en stor busk eller et lille træ på op til 6-10 meter. Unge kviste er grønne og hårede, toårig bark er lys brun og glat; ældre bark er gråfarvet og finridset. Knopperne er ægformede og ca. 5 mm lange.
Bladene er elliptiske, ca. 10 cm lange og 4½ cm brede med glinsende overside og fint savtakket rand.
Pil er særbo, det vil sige, at han- og hunblomster findes på forskellige individer.
Hanblomsterne er samlede i gule, cylindriske rakler med en 2-6 cm lang stilk; de enkelte hanblomsterbestår af fem støvdragere (deraf navnet) med et omsluttende lidt håret dækblad. Hunblomsterne består af et næsten glat frøanlæg og kun lidt håret dækblad; de er samlede i krumme hængende hunrakler.
Blomsterne dufter af laurbær og springer ud i marts. Til forskel fra mange andre pilearter blomster femhannet pil efter løvspring (sommerpil).
Frøene får ved modenhed tæt frøuld og spredes let af vinden. Den kendes bedst i vinterdragt, hvor frøene hænger længe ved og har tydelige hvide uldtotter. Frøene modnes i oktober/november.
Voksested
Arten vokser især på fugtig, næringsrig muld, f.eks. moser og søbredder. Den er lyskrævende og tåler vind og frost. Den findes ofte ved tørve- og mergelgrave.
Plant for vildtet faktaark: Femhannet pil