Farvegunnera er oprindeligt fra Chile og dele af Argentina, men er blevet indført til store dele af verden, primært som prydplante. Arten er invasiv i flere europæiske lande og holdes som haveplante i bl.a. Danmark.
Planten er opkaldt efter den norske botaniker Johan Ernst Gunnerus (1718-1773), der var biskop i Trondheim.
Udseende og voksested
Farvegunnera er en flerårig plante, som er let genkendelig med sine meget store, tornede blade. Bladene kan blive helt op til 2 meter i diameter og planten kan selv række op til 2 meter op. Bladene er læderagtige og hårede på undersiden. Blomsterstanden er omkring 1 meter høj med mange små blomster i en klase. Frugten er orange. En fuldvoksen plante med flere blomster kan producere op til 250.000 frø hvert år. Planten kræver meget vand og vokser gerne i fugtig, næringsrig jord langs med floder og åer.
Alle arter i slægten lever i symbiose med en blågrønalge (Nostoc muscorum). Ved symbiose forstås et samarbejde mellem blågrønalgen og planten. Blågrønalgen er i stand til at optage kvælstof fra luften, som farvegunneraen kan bruge. Til gengæld producerer farvegunneraen sukkerstoffer, som bakterien optager.
Forvekslingsmuligheder
Farvegunnera kan ligne rabarber, men planterne er ikke i familie. Farvegunnera kan desuden forveksles med arter i skræppe-slægten. Arten ligner også Gunnera manicata, som den kan forveksles med.