Udbredelse
Vandremuslingen stammer oprindeligt fra egnene omkring Sortehavet. Den blev indslæbt til Danmark i 1843 og har i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet spredt sig på Sjælland. Her optrådte den snart i massive mængder i bl. a. søerne i København. For ca. 25 år siden er den registeret i Jelssøerne i Jylland, hvor den nu er massivt til stede. Midt i 1990’erne blev den yderlig spredt til Fårup Sø. I blot Fårup Sø (100 ha. stor sø) har Vejle Amt i år 2000 estimeret bestanden til at være på 1,3 milliarder muslinger. Nu er vandremuslingen etableret i store dele af Gudenåsystemet.
Muslingerne spredes ved menneskelig aktivitet, ved at de sidder fast på bunden af både som flyttes mellem vandløb og søer. Arten sidder ligeledes fasthæftet på tovværk, sten eller pæle.
Det kan forventes at, vandremuslingen i fremtiden vil tiltage meget i både mængde og udbredelse, med mindre der foretages en effektiv forebyggelse af spredningen.
Udseende
Vandremuslingen er 30-40 millimeter lang. Den er nemt genkendelig ved, at skallen er næsten trekantet og som regel brun- og hvidstribet, heraf det engelske navn ”zebra mussel”. Vandremuslingen har, som den eneste musling i ferskvand, bysustråde, det er tråde, som hæfter den til sten, vandplanter eller grene.
Forvekslingsmuligheder
Ingen umiddelbare pga. artens meget karakteristiske stribede overflade.
Føde
Vandremuslingen lever af planteplankton og alger som den filtrerer fra vandet.
Levevis
Vandremuslingerne findes i søer, damme, åer og brakvandsområder, hvor de sidder fasthæftet på faste genstande og kan sidde i tykke lag på alle faste underlag.
Der findes både hanner og hunner af vandremusling. Arten har en stor evne til at reproducere sig selv. I forsommeren gyder de voksne deres æg og sæd ud i vandet. Larverne er fritsvømmende par uger, hvorefter de hæfter sig fast til et underlag og bliver til små vandremuslinger.
Arten foretrækker stillestående eller langsomt rindende vand, og undgår oftest strømhastigheder på over to meter pr. sekund.
Læs mere om vandremuslingen
Vandremuslingens effekt på de biologiske forhold i søer og ferskvandssystemer