Udbredelse
Flodperlemuslingen er tidligere fundet i en kortere strækning af Varde Å i Sydvestjylland. Arten blev genfundet i 2021 efter sidst at være konstateret i 1974. Den er blevet forsøgt udsat i 1910-1912 i Skjern Å, Sneum Å og Kongeåen, men det vides ikke, om den stadig findes her.
Udseende
Flodperlemuslingen kan blive op til 15 cm lang og har en stor, mørk, skrøbelig og langstrakt skal.
Forveksling: Flodperlemuslingen ligner malermuslingen meget, men har tykkere, helt sort og nyreformet skal.
Føde
Flodperlemuslingen sidder nedgravet i bunden med bagenden vendt mod strømmen, hvor den som andre muslinger lever af at filtrere plankton fra vandet.
Levevis
Flodperlemuslingen lever i floder, åer og søer.
Flodperlemuslingen er først kønsmoden som 30-årig. Hvis dens levested belastes med tungmetaller, mister den let sin evne til at formere sig.
For at kunne gennemføre en vellykket livscyklus er flodperlemusling afhængig af forskellige arter af fisk. Hunnen ‘føder’ tusindvis af larver fra juni til september. Det sker på samme tidspunkt, som laks og ørreder søger op i vandløbene for at gyde. Larverne sætter sig fast på fiskenes gæller og bliver på denne måde transporteret til nye levesteder.
Denne rejse kan vare fra seks uger til over 10 måneder. Hæftet fast til fisken udvikler larverne sig til unge muslinger, der så på et tidspunkt lader sig falde af fisken. Muslingerne synker til bunds og begraver sig selv i en dybde af 35 cm på bunden af åen. Den unge musling lever her i 4-5 år og vokser til en længde af 2 cm. Rent grus og sand på bunden er livsnødvendigt for, at der kan tilføres ilt til de unge dyr.
Flodperlemuslingen kan leve i meget kalkfattigt vand.
Trusler
- forurening af åer og søer
- tilførsel af næringsstoffer til åer og søer
- udtørring af åer og søer
- opsplitning af levesteder
Læs mere om flodperlemuslingen
Naturtyper og arter omfattet af EF-habitatdirektivet