But strandsnegl

Littorina obtusata (L.)

Udbredelse

But strandsnegl er udbredt ved alle danske kyster på steder med brunalgeskove.

Gode lokaliteter/hvor finder jeg den? Ses ofte på bule, sav- eller blæretang på lavt vand. De gule skaller ligner majskorn.

Udseende

Mål og vægt: 1 cm bred skal.

Spiret er fladt og skallen er tyk. Skallens farve og mønster kan variere men er typisk majsgul.  Rødlige, brunlig orange, sorte eller gullige skaller med eller uden bånd og netmønstre forekommer også. Den butspirede strandsnegl ånder ved gæller og tåler ikke udtørring.

Forveksling: De gule og orangerøde former af butspiret strandsnegl kan ikke forveksles med andre havsnegle. De brune eller netmønstrede snegle kan forveksles med boresneglen. Denne har dog D-formet munding, mens mundingen hos den butspirede strandsnegl er oval.

Føde

Føden består af belægninger af kiselalger, trådalger og kødet af sav- og blæretang.

Formering

På overfladen af blære- og savtang lægges om sommeren nyreformede geléagtige ægmasser. De nyudklækkede snegle har intet fritsvømmende stadium, men kryber direkte fra ægmassen og ud på overfladen af brunalgerne.

Vidste du...?

At Litus er latin og betyder strandbred eller kyst. –ina betyder -tilhører. Obtusata betyder buttet.

At but strandsnegl tilhører gruppen af forgællesnegle (Prosobranchia) indenfor sneglene (Gastropoda). Alle snegle tilhører gruppen af bløddyr (Mollusca).