Udbredelse
Det er uvist, hvorfra pæleormene egentlig stammer eller hvordan de har spredt sig rundt i verden. Almindelig pæleorm er udbredt i de indre danske farvande undtagen i Østersøen syd for Amager og øst for Falster. Saltindholdet i Østersøen er for lavt for almindelig pæleorm, derfor findes den ikke ved Bornholm.
Udseende
Almindelig pæleorm er en ormeligende musling. Den er ca. 20-30 cm lang og 9-10 mm bred. Den er i besiddelse af en skal, der kan blive ca. 1 cm lang. Skallen er forsynet med raspeflader og fungerer som borehoved. Den borer lange gange i træ og gangene fores med kalk. Pæleormens mikroskopiske larver spredes med vandet, hvorefter de fæstner sig til en træoverflade, og gnaver et hul på under 1 mm i diameter. Derfra gnaver de lange, gange ind i træet ligesom de voksne.
Forvekslingsmuligheder
Ved de danske kyster findes tre arter af pæleorm: Teredo norvegica ved Jyllands vestkyst, Teredo megotara ved vestkysten og enkelte steder ved Frederikshavn og Teredo navalis i de indre danske farvande undtagen i Østersøen syd for Amager og øst for Falster.
Føde
Pæleorme gnaver gange i træ og lever af cellulosen.
Levevis
Almindelig pæleorm lever i saltvand. De er hermafroditer som unge og kønnet som voksne. Reproduktionen er afhængig af temperaturen, som skal være over 15° C. Reproduktion foregår ved, at et individ udsender sperm i vandet som optages af et andet individ, hvor befrugtningen sker indvendig i et hulrum. Ungerne opfostres i gællerne indtil de selv har udviklet en skal. Almindelig pæleorm overlever vandtemperaturer på op til 30° C. Pæleormen er føde for forskellige fugle, hvis næb kan gå ind i de lange gange.
Læs mere om almindelig pæleorm
Miljøstyrelsen: Projekt ”Anti-pæleorm”
NOBANIS faktaark – Teredo navalis (engelsk)
DAISIE – Teredo navalis (engelsk)