Bløddyr udgør rækken Molusca med over 100.000 beskrevne arter verden over. Kun leddyrene overgår dette artsantal. I Danmark findes omkring 500 arter af bløddyr og de fleste af disse lever i havet. De mest kendte grupper af bløddyr er snegle, muslinger og blæksprutter.
Bløddyr er hvirvelløse dyr med bløde kroppe. Hos alle bløddyr findes mere eller mindre følgende fællestræk: Kroppen er uleddet, men kan nogenlunde inddeles i tre regioner: Hoved, indvoldssæk og fod. Hovedet bærer, foruden munden, smags-, føle- og synsorganer og alle bløddyr, med undtagelse af muslinger, har raspetunge. Indvoldssækken er kroppens største masse og indeholder fordøjelseskanalen, hjertet, et par nyrer og kønsorganer. Foden er dyrets bugside og er et muskuløst bevægeredskab.
Bløddyr er ofte beskyttet af en hård og fast skal, der består af kalk og er dækket af et ydre, hornagtigt lag. Skallen beskytter til en vis grad dyret mod rovdyr og udtørring. Tilstedeværelse af kalk er nødvendigt til opbygningen af snegle- og muslingeskaller og i tørvegrave og mosehuller, hvor vandet ofte er surt og kalkfattigt, betyder det, at kun de snegle og muslinger, som har et beskedent kalkkrav, kan trives.
Mange bløddyr er hermafroditter (de har både hanlige og hunlige kønsorganer) og lægger æg.
Størstedelen af bløddyr lever i vand, mens nogle få lever på land som fx visse snegle. Nogle bløddyr, især muslinger, lever nedgravet i sand eller mudder på havbunden. De bruger et kapperør til at trække vand ned over gællerne, så de kan ånde og få næring.
Flere snegle og muslinger har tilpasset sig livet i søer og åer. Her fordeler de sig efter krav til vandtype, underlag og ernæringsmuligheder.
De fleste bløddyr er følsomme overfor organisk forurening og mange er følsomme over for forurening og iltsvind på havbunden. Mange steder ligger store flader af havbund hen som bløddyrløse ørkener pga. forurening.
Bløddyr spiller en stor økologisk rolle, både som føde for konsumfisk, samt ved lavvandede kyster som føde for vadefugle og ænder. De spiller endvidere en vigtig rolle som naturens skraldemænd ved at rense store mængder havvand for plankton.
Opskyllede skaller giver ikke altid et godt billede af dyrenes forekomst i havet uden for, idet bølger kan flytte skallerne langt omkring og skallernes holdbarhed er forskellig. De mange østersskaller som ligger på den jyske vestkyst er for eksempel fossile og stammer fra stenalderens østersbanker i Kattegat og Nordsøen. Et af de bedste steder at samle strandskaller i Danmark er ved Vadehavet, hvor artsrigdommen og antallet af individer er særlig stort. Der kan dog findes skaller ved alle danske kyster.
De mest kendte grupper af bløddyr er snegle, muslinger og blæksprutter.