Hvad kan jeg selv gøre?

Støj

De fleste skal nok have hjælp af håndværkere til at skifte vinduer, rette gamle vinduer op eller tilpasse gamle vinduer til nye, støjisolerende ruder. Det er heller ikke en typisk ”gør-det-selv” opgave at lave et nyt forsatsvindue og montere det, så det bliver tæt og derved forbedrer vinduets lydisolation betragteligt. Men der er flere ting, man selv kan gøre, som kan forbedre vinduernes støjisolering.

Vinduerne skal lukke tæt

Hvis tætningslisterne er klemte, defekte eller helt mangler, hjælper det betydeligt på støjisoleringen at montere nye tætningslister. Måske er det også nødvendigt at justere lukkebeslagene, så vinduet lukker ordentligt.

Der skal være tæt rundt om vinduet

Ofte er der mere eller mindre ”hul igennem” imellem vindueskarmen og muren. Det kan man se, når man skifter tapet. Her hjælper det at stoppe et tætningsmateriale, f.eks. mineraluld, ind i revnen og fuge den, så den bliver tæt. Hvis den udvendige mørtelfuge er i uorden, skal der nok en murer til at klare det.

Vedligehold kitten rundt om vinduet

Hvis vinduet har enkeltruder, monteret med kit, kan kitten være tørret ud og måske mangle helt nogle steder. Så vil ruden klirre, hver gang der kører en lastbil forbi. Ved at forny kitten der, hvor den mangler, så ruden sidder fast i rammen, forsvinder den irriterende lyd.

Du kan selv montere simple forsatsruder

Som regel skal der håndværkere til at lave nye forsatsvinduer og montere dem. Men mange kan selv montere simple forsatsruder, der er monteret direkte på vinduesrammen. Man skal være opmærksom på, om den eksisterende vinduesramme kan holde til den ekstra belastning fra forsatsruderne. Glarmesteren, som skærer glasset, har også de profiler og monteringsbeslag, der skal bruges til at montere ruden. Denne løsning giver ikke nær så stor forbedring af støjisoleringen som et rigtigt forsatsvindue, fordi de to glas sidder i ret lille afstand fra hinanden og der kun er ét tætningsplan.