Case 4

Støj

Nybyggeri ud til befærdet vej. Kollegieværelserne fik lydsluser i støjvinduerne. Om at projektere nybyggeri.

Kuben kollegie med lastbil

En stor, stærk lastbil på 20 tons med 300 hestes dieselmotor brager af sted kun 15 meter fra hundrede sovende studerende en tidlig hverdagsmorgen. Det kræver særlige vinduesløsninger. Bikubenkollegiet på Amager har etableret meget elegante vindueskonstruktioner med støjdæmpet frisklufttilførsel.

Da Bikuben Kollegiet tæt ved Københavns Universitet på Amager blev planlagt, var en af barriererne det store trafikstøjniveau helt tæt på de relativt små lejligheder, der af gode grunde ikke kunne have alle soveværelser vendt væk fra støjkilden. En anden stor udfordring var luftskiftet i de små værelsers få m 3 rumindhold.

Ventilationsanlægget suger konstant fra badeværelserne i bygningen og den nye friske luft bliver suget ind gennem facaden. Dette har stillet krav til facadeluftslusernes evne til at være støjreducerende.

Løsningen har været en vandret luftsluse, der dog - i modsætning til et russervindue - ikke forvarmer luften, men til gengæld er nem at betjene uden indviklede beslag.

Kuben kollegie med støjvindue

Vinduesløsningen er overalt en 2-lags energirude yderst – og en etlagsrude inderst. Afstanden mellem de to rudeplaner er hele murdybden, hvilket giver en meget effektiv støjreduktion. Kollegieværelset bruges til både studier, fritid og søvn og skal gerne være en fornøjelse at leve i. Lydsluse tegning
Lydsluser

Særlige lydsluser sender effektivt frisk udeluft ind gennem facaden, hvis man f.eks. åbner A samtidig med D.Det indbyggede absorberende materiale dæmper vejstøjen.