Case 2

Støj

Efterisolering af Dannebrogsvinduer i brokvarter i København. Om at skabe god støjreduktion for få penge. Forsatsvinduer gav høj støjreduktion.

Da Nete Nørregaard-Poulsen flyttede fra Hjørring til Amager for at læse, havde hun svært ved at koncentrere sig om sine studier i sin andelslejlighed. Den lå nemlig kun 2 husnumre fra en større vej. Bussen kom hvert 5. minut og en nærliggende motorcykelklub larmede også en del. Ved et tilfældigt besøg hos formanden for andelsboligforeningen, som boede lige ud til en rigtigt trafikeret vej, opdagede hun hvor stille, der kunne blive i en københavnsk lejlighed. Indtil da havde hun ingen idé haft om, at man kan lydisolere en lejlighed så nemt.

Hun fandt frem til at firma, der producerer lydforsatsvinduer og fik støjisoleret sin lejlighed.

Termo vindue

Ruder med stor afstand og tætningslister både ude og inde, giver maksimal støjreduktion som i denne lejlighed, hvor smalle metalprofiler med kraftige hjørnesvejste tætningslister fastholder forsatsglassene. Udover markant støjreduktion er fordelene en mindre varmeregning, nedsat CO 2 -udslip samt større komfort. Ulemperne er indadgående rammer og nedsat dagslysindtag. For ejeren af denne andelslejlighed var ulemperne dog bagateller i forhold til det at have fået fred for trafikken.

Investeringen bliver kapitaliseret i andelen. Udover det positive at have fået fred, har hun bemærket at rudefladerne, efter monteringen af det 6 mm tykke energiglas, er blevet meget varmere, hvilket betyder ret meget i en lille lejlighed, hvor man er nødt til at opholde sig helt tæt på ydervæggene. Det mindre dagslysindtag, flere lag glas uvægerligt giver, har hun ikke bemærket og udluftningen er ikke noget problem, selvom rammerne åbner indad. Hun er flittigt til at lufte ud, ikke mindst fordi spalteventilerne nu er gemt væk bag forsatsrammerne. Det vigtigste er at andelslejligheden nu er til at bo, sove og leve i.

Nat trafik

En trafikeret vej i København giver larm fra busser, biler og motorcykler. Beboeren af andelslejligheden herover fik det helt stille indenfor ved ganske enkelt at montere lydforsatsvinduer.