Kontrol af legetøj for migration af kemiske stoffer

I 2019 kontrollerer Kemikalieinspektionen om legetøjsprodukter overholder legetøjsreglerne med migration/frigivelse af kemiske stoffer fra legetøjet.

Miljøstyrelsen har via indberetninger i 2018 fået viden om, at der findes legetøj på det danske marked, der indeholder kemiske stoffer, der migreres fra legetøjet. Det er f.eks. produkter som slim, modellervoks, flydende legetøjsmaling og sæbebobler. Ligeledes har der været RAPEX (EU Rapid Alert System in Non-Food)* notifikationer med migration af stoffer fra legetøj, særligt migration af bor fra slimprodukter.

Det forventes at ca. 50 stykker legetøjsprodukter vil blive udtaget hos fysiske butikker og webshops til kontrol for migration af kemiske stoffer.

Som led i kemikalieindsatsen for 2018-2021 skal der ved kontrol af forbruger-produkter være øget fokus på produkter, der importeres fra 3. lande og nethandel. Disse parametre vil indgå i udvælgelsen af forhandlere.

 

*RAPEX er EU’s hurtige alarmsystem for alle farlige produkter. Det muliggør hurtig udveksling af informationer mellem medlemslandene og Kommissionen og de forholdsregler, der tages, for at forhindre eller begrænse markedsføringen eller brugen af

de produkter, der udgør en alvorlig risiko for sundheden og forbrugerens sikkerhed. Både forholdsregler, der pålægges af de nationale myndigheder, og de forholdsregler, der tages frivilligt af producenter, importører og distributører, dækkes af RAPEX.