Kontrol af MI i kosmetik

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i 2017 kontrolleret om reglerne i kosmetikforordningen bliver overholdt med konserveringsmidlet methylisothiazolinone (herefter MI) i kosmetiske leave-on produkter.

MI har været forbudt at anvende i kosmetiske leave-on produkter fra den 12. februar 2017. Fra denne dato måtte der ikke være leave-on produkter på markedet med MI.

Kontrollen viste, at forbuddet generelt overholdes.

Indholdsdeklarationen er kontrolleret på ca. 700 kosmetiske produkter fra ca. 300 forskellige kosmetikmærker solgt i de større kæder i detailhandlen og i en netbutik.

4 produkter indeholdt MI, og Kemikalieinspektionen har indskærpet et salgstop mod disse produkter. Der var tale om 3 hårprodukter og én håndcreme.

 

Hvad er leave-on produkter?

Leave-on produkter er produkter, der er beregnet til længerevarende kontakt med hud, hår eller slimhinder, som eksempelvis deodoranter, bodylotions og hårvoks.

 

Hvad er MI?
MI er et konserveringsmiddel, der anvendes i en række forskellige typer produkter, eksempelvis, kosmetik, vandbaseret maling, opvaskemiddel og lim, til at forhindre bakterievækst.

MI er stærkt allergifremkaldende og kan give udslæt, rødme og kløe. Hudallergi varer resten af livet, så hvis man først er blevet allergisk over for MI, vil man reagere på mindre mængder, ved udsættelse for MI. Det betyder, at man skal forsøge at undgå kontakt med MI fremover.

 

Hvad kan du selv gøre for at forebygge allergi?
Du kan forebygge allergi på flere måder, men det er vanskeligt at gardere sig helt. Her er Miljøstyrelsens tips til, hvordan du kan minimere din risiko for allergi, og hvad du skal gøre, hvis du får en reaktion ved brug af et kosmetisk produkt.

  • Begræns eller undgå parfumerede produkter.
  • Undgå hennatatoveringer.
  • Hvis du reagerer allergisk, så stop med at bruge produktet og tag emballagen med til lægen og indberet uønskede virkninger af produktet til Miljøstyrelsen.
  • Vælg Svanemærket kosmetik uden parfume

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside om forebyggelse af allergi over for forskellige produkter.