Kosmetiske produkter til børn og unge

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i 2016 kontrolleret om kosmetikprodukter målrettet til børn og unge overholder reglerne i kosmetikforordningen og kosmetikbekendtgørelsen.

Der blev i alt udtaget 46 dagligdagsprodukter fra 19 forhandlere i hovedstadsområdet og webbutikker, af produkter som shampoo, bade- og showergel, læbepomade, bodylotion/-creme mm. – Fra de 19 forhandlere blev der udtaget produkter fra 30 importører.

Kosmetikprodukterne blev undersøgt for mærkningsregler, herunder anprisninger, og der blev udvalgt, hvilke af produkterne der skulle undersøges for indholdsstoffer. Der var i kontrollen fokus på at analysere for parfumestoffer og konserveringsmidlerne MCI/MI. Endvidere blev produkterne gennemgået for registrering i Kosmmissionens notificeringsportal CPNP.

Kontrollen viste at 15 produkter (33 %) overtrådte en eller flere af reglerne:

  • Manglende registrering i kosmetikdatabasen, CPNP

  • Manglende mærkning på dansk med beskrivelse af produktets funktion og forsigtighedsregler eller ansvarlig person i Europa

  • Manglende oplysninger om parfumestoffer

  • Ulovlige anprisninger

Som opfølgning på kontrollen er en del af produkterne nu blevet gjort lovlige – det vil sige, at de er blevet mærket korrekt, registreret eller trukket tilbage fra markedet.

Kontrollen er en del af den tværministerielle børnekemi-kontrol 2013-2016. Der er i alt afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter til børn og unge, da det ønskes at sikre børn og unge mod skadelig og unødvendig kemi – der kan læses mere her.