Kontrol af børnesminke

Kemikalieinspektionen har i januar/februar 2011 afholdt en kampagne, hvor vi har kontrolleret CE-mærket børnesminke for afgivelse af tungmetaller.

Der blev udtaget 27 børnesminkeprodukter til kontrol, dels fastelavnssminke, dels sminkesæt til småpiger. De 27 produkter indeholdt i alt 176 nuancer og varianter af sminkeprodukter. Sminken blev udvalgt i en række legetøjsforretninger, supermarkeder, kostumeforretninger og i forretninger på nettet.

Da børnekosmetik er både legetøj og kosmetik skal det overholde både legetøjsreglerne og kosmetikreglerne.

Børnesminken er blevet analyseret for, om den overholder reglerne i legetøjsstandarden EN 71-3 om afgivelse af en række farlige metaller (bl.a. bly og chrom). Samtidig blev ingredienslisterne på produkterne gennemgået for at undersøge, om produkterne indeholdt stoffer, der enten ikke er tilladt eller som er underlagt begrænsninger i brugen.

De undersøgte børnesminkeprodukter afgav ikke tungmetaller, og der blev heller ikke ved gennemgangen af ingredienslisterne fundet stoffer, som ikke var tiladte at bruge, eller som var underlagt begrænsninger i forhold til brug i denne type produkter.

Kemikalieinspektionen anser derfor ikke det fremtidige tilsynsbehov på dette område af kontrollen med legetøj for værende særlig stort.

Flere andre EU-lande har haft problemer med ulovlige metaller i fastelavnssminke og legemake-up/børnesminke. Især bly og chrom har været et problem. Ingen af disse ulovlige metaller er dog fundet i produkter på det danske marked.