Kontrol i øjenhøjde

Kemikalieinspektionens kontrol af kræmmermarkeder

Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har i 2010 haft fokus på kræmmermarkeder, livstilsmesser og festivaler. I den forbindelse har Kemikalieinspektionen besøgt Roskilde Festivalen, Vestegnens kræmmermarked og Feminas livsstilsmesse. Forhandlere med non-food produkter blev kontrolleret. Der var særlig fokus på boder, der solgte smykker, campingudstyr, henna tatoveringer, kosmetik, samt kemiske varer med faresymboler. Der er i alt besøgt 47 boder og 216 produkter er undersøgt, primært for overholdelse af bly, nikkel og kosmetikreglerne, enkelte produkter er også undersøgt for overholdelse af mærkning og klassificeringsreglerne.

På Roskilde Festivalen blev 33 boder og 82 produkter kontrolleret. Af dem viste det sig at 24 indeholdt bly og fire afgav nikkel.

På Vestegnens kræmmermarked blev 8 boder, 31 smykker og 1 fiskeblink kontrolleret. Tre smykker indeholdt for meget bly, et smykke afgav for meget nikkel og et fiskeblink indeholdt for meget bly.

På Feminal livstilsmesse blev 6 boder besøgt og 102 produkter fordelt på 11 producenter blev undersøgt. 8 produkter skal til nærmere undersøgelse.

Overvejende ses det, at reglerne på mærkningen af kosmetik overholdes.