Tænk før du sprøjter

undefined

Du kan forebygge problemer med ukrudt og skadedyr på mange fornuftige måder, og der findes mange alternative metoder til bekæmpelse. Hvis du bruger sprøjtemidler, kan du vælge klar-til-brug sprøjtemidler. Det er sikrere for både dig selv og miljøet.

Før du vælger at bruge sprøjtemidler, kan du vælge at prøve andre bekæmpelsesmetoder - Du kan læse mere om den sprøjtefri have

Vælger du at bekæmpe ukrudt, mos eller snegle med sprøjtemidler, findes der flere forskellige midler på markedet.

Du kan vælge klar-til-brug sprøjtemidler. Det er sikrere for både dig selv og miljøet

Alle godkendte sprøjtemidler i Danmark er opdelt i to grupper:

  1. Professionelle sprøjtemidler , der kun kan købes og anvendes af professionelle brugere med sprøjtecertifikat, sprøjtebevis eller gasningsbevis
  2. Ikke professionelle sprøjtemidler , der kan købes og bruges af alle

Blandt de ikke-professionelle sprøjtemidler er der både koncentrerede produkter og færdigblandede produkter. De færdigblandede sprøjtemidler (kaldet klar-til-brug) er blandet på forhånd, og det eneste haveejeren skal gøre, er at følge anvisningerne på etiketten og bruge sprøjtemidlet korrekt.

Det vil sige, at man er sikker på, at opblandingen er lavet korrekt, og lettere undgår spild og direkte hud-kontakt med sprøjtemidlet. Derfor kan du vælge klar-til-brug sprøjtemidler. Det er sikrere for både dig selv og miljøet.

Liste over hvilke sprøjtemidler, der er godkendt til brug af private og klar-til-brug   

Du kan spørge personalet, når du skal købe sprøjtemiddel

Alle klar-til-brug sprøjtemidler kan stå frit fremme på hylderne og dermed købes via selvbetjening i fx havecentre og byggemarkeder.

Enkelte koncentrerede sprøjtemidler må også stå fremme på hylderne. Det er de sprøjtemidler, som indeholder aktivstoffer, som Miljøstyrelsen har vurderet som mindst problematiske for miljøet og din sundhed. Men de fleste koncentrerede midler står i aflåste skabe, og dem kan du kun købe ved at medarbejdere i havecentret/byggemarkedet udleverer dem til dig.

Alle havecentre og byggemarkeder, som sælger sprøjtemidler, har pligt til at have mindst én medarbejde ansat, der har gennemgået det obligatoriske pesticidforhandler-kursus. Mere end 400 personer i de danske havecentre, byggemarkeder mv. har gennemført uddannelsen ultimo 2015.

De kan derfor give dig råd og vejledning om, hvordan du forebygger og benytter alternative bekæmpelsesmetoder, hvordan du bruger sprøjtemidlerne korrekt, hvordan du minimerer forbruget og hjælpe dig med at forstå etiketten og brugsvejledning på sprøjtemidlerne.

Er du i tvivl, eller har du spørgsmål omkring sprøjtemidler eller alternativer til sprøjtemidler, kan du henvende dig til personalet.

Du kan læse mere om opdelingen i professionelle og ikke professionelle sprøjtemidler her

Du kan læse mere om opbevaring af sprøjtemidler i butikken her