Sådan forebygger du

undefined

For at få det bedste resultat af en sprøjtefri indsats mod ukrudt skal du starte med at forebygge i god tid.

For eksempel kan ukrudt godt gro, selvom der kun er en sprække på 1 mm. Ukrudt mellem fliser og andre belægninger skal holdes nede fra det tidlige forår.

Det er vigtigt at starte tidligt på året

I det tidlige forår har ukrudtet endnu ikke fået ordentligt fat, så her er det vigtigt at fjerne de første planter med lugejern eller håndkraft, inden de når at slå dybe rødder og kaste frø.

Hvis en plante smittes med en plantesygdom, kan du fjerne de besmittede blade med en havesaks, inden smitten breder sig til resten af planten.

Arealer med bar jord kan overdækkes

Det meste ukrudt har ligesom andre planter brug for lys for at kunne vokse. Derfor kan du forebygge ukrudt i dine bede ved at dække den bare jord til med bunddækkeplanter, flis eller kompost.

Du kan undgå ukrudt på terrasse og fliser, hvis du bruger fiberdug som underlag.

Gunstige betingelser for planterne

Nogle planter tiltrækker nyttedyr, der kan være med til at bekæmpe skadedyrene i haven. Du kan blande planterne, fx ved at plante krydderurter, der tiltrækker nytteinsekter til bekæmpelse af fx bladlus. Det er også fordelagtigt at flytte grøntsagerne i køkkenhaven fra år til år, så du undgår, at bestemte sygdomme og skadedyr får for gode vækstbetingelser.

Sunde planter angribes mindre end stressede planter, der fx mangler vand eller får for lidt eller for meget gødning. Det er derfor vigtigt at gøde og vande dine planter med omhu. Når man vælger blomster, kan man vælge store stauder, så man slipper for at skulle ud og luge og hakke i bedene hele tiden. Hvis man fx planter træer, skal man tænke over de rette lys- og skyggeforhold for at undgå stressede træer, der let angribes af sygdomme.

Omtanke ved nyanlæg

Når du skal anlægge om eller nyt i haven, er det en god idé at vælge grus og fliser, som er nemme at holde fri for ukrudt. Jo større fliser du vælger, jo færre fuger skal renses.

Når du køber en ny plante til haven, kan du ofte vælge mellem flere sorter. Vælg de mest sunde og modstandsdygtige sorter, hvis du ellers er tilfreds med udseende, udbytte og smag. Det er især vigtigt for kartofler, frugttræer og bærbuske.

Det er også en god idé at kende de mest almindelige sygdomme, som kan angribe dine planter. Så ved du, hvad du kan gøre, når planten er angrebet, og hvordan du kan forebygge nye sygdomsudbrud. Hvis du fx fjerner rådne æbler fra træerne om efteråret, undgår du, at endnu flere rådner sæsonen efter.