Sådan bekæmper du ukrudt uden sprøjtemidler

undefined

Uanset om ukrudtet i din have er vilde planter eller selvsåede haveplanter, stjæler de vandet, næringen og sollyset fra de planter, du selv har sået.

Den sprøjtefrie indsats mod ukrudtet i din have kræver både vedholdenhed, og at du er tidligt ude i havesæsonen.

Bunddække og træflis

Du kan bekæmpe ukrudt i dine bede ved at dække jorden til med enten bunddækkeplanter, træflis eller halm, så ukrudtet ikke kan få sollys til at vokse. Jorddække har desuden den fordel, at det holder på jordens fugtighed, giver en bedre jordstruktur og skaber bedre betingelser for nyttedyr.

  • Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med ca. seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat
  • Træflis (fx bark- eller vedflis) kan bruges på bar jord under buske og træer. Brug 10-15 cm. på hele arealet, men pas på med at dække for tæt, da det også kan påvirke de jordlevende organismer
  • Halm eller grov kompost kan bruges som bunddække i køkkenhaven, når grøntsagerne er ca. 20 cm høje

Tidlig lugning af ukrudtet

Jo tidligere du er ude med hakkejernet, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudtet. Det er bedst at fjerne ukrudtet allerede før det blomstrer og kaster frø. Har ukrudtet nået at sætte frø, skal du ikke lægge det på kompostbunken, men fjerne det fra haven eller brænde det. Umiddelbart efter et regnvejr sidder rødderne løsere, og det gør det nemmere at luge.

Unge ukrudtsspirer mellem fliserne kan fjernes med en stiv kost, mens lugning i grus og lignende kan gøres med et skuffejern eller en havetraktor med ukrudtsstrigle. Vær opmærksom på, at lugning i grus skal ske mindst hver 14. dag for at holde ukrudtet nede.

Vedholdenhed belønner sig

Får du ikke bugt med ukrudtet mellem fliserne, mens det endnu kun er spirer, kan du skrabe fugerne med fx en fugerenser.

Flerårigt rodukrudt som skvalderkål, snerler, kvik og padderokker er specielt generende i havens blomsterbede. Den bedste måde at få bugt med denne form for ukrudt er ved at grave rødderne op og hakke hyppigt, men du kan også dække arealet med sort plast. Skvalderkål kan desuden stresses, hvis du slår det med græsslåmaskinen hele sæsonen.

Det tager tid og kræver en vedholdende indsats at blive fri for flerårigt rodukrudt - nogle gange op til flere år.

Mælkebøtter og tusindfryd

Stik mælkebøtter med et mælkebøttejern og grav tusindfryd op - dem kan plæneklipperen ikke klare.