Sådan bekæmper du skadedyr uden sprøjtemidler

undefined

Der vil altid være mange insekter og andre dyr i din have. Enkelte af dem kan være skadedyr, men du kan begrænse antallet med forskellige sprøjtefrie teknikker.

Ved at blande dine planter kan du tiltrække nyttedyr. I køkkenhaven er det godt at undgå at have samme afgrøde på det samme sted to år i træk, da det kan opformere mange skadedyr og plantesygdomme.

Modangreb

Hvis skadedyrene har fundet vej til dine planter, er der ikke andet at gøre end at gå til modangreb.

  • En smittet plante kan, hvis du opdager smitten i tide, kureres ved at fjerne skud fra planten med en havesaks, inden smitten breder sig
  • Bladlus kan ofte skylles af planten med en kraftig vandstråle
  • Skjoldlus kan skrabes af med hænderne
  • Dræbersnegle indsamles og overhældes med kogende vand. Alternativt kan sneglene hakkes over med en spade eller klippes over med en saks. I så fald bør snittet ligge tæt på åndehullet for at sikre en hurtig død

Nyttedyr i din have

I haven lever der mange nyttige dyr og insekter, som har skadedyrene på menukortet. Du kan få flere nyttedyr i din have ved at give dem bedre levevilkår.

Her kan du se, hvilke nyttedyr du kan finde i din have, og hvordan du øger deres forekomst:

  • Fugle: Små sangfugle som løvsangere og gransangere spiser lus. Musvitter, mejser og stære fodrer deres unger med bl.a. insektlarver
  • Pindsvin æder snegle
  • Mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse og rovbiller lever som rovinsekter og spiser andre insekter - bl.a. bladlus. En mariehønelarve æder f.eks. 200-600 bladlus frem til sin forpupning

For at øge antallet af fugle kan du sætte fuglekasser op i haven. Hvis du vil øge antallet af nyttedyr, kan du så/plante fx blomstrende persille, purløg, dild, krydderurter, tagetes og honningurt, hvor insekterne henter nektar og pollen. 

Køb af nyttedyr til din have

Du kan supplere nyttedyrene i din have ved at købe nyttedyr til brug i f.eks. dit drivhus eller i dine krukker og potter. Her nogle eksempler:

  • Rovmider til brug i drivhuset. De bekæmper spindemider på fx agurkeplanterne
  • Mariehønelarven spiser bladlus
  • Nematoder bekæmper de snudebiller, der gnaver i bladene på planter i dine krukker

Du kan også bruge mikroorganismer i haven

Du kan også købe sprøjtemidler, der er baseret på mikroorganismer, dvs. bakterier og svampe, som ikke er skadelige for mennesker og miljø. Nogle insekter - fx kålsommerfuglens larver - kan ikke tåle disse midler, og midlerne kan holde visse plantesygdomme i skak.

Sådan får du fat i nyttedyr og mikroorganismer

Både nyttedyr og sprøjtemidler med mikroorganismer kan købes eller bestilles på postordre i de fleste planteskoler og havecentre eller via forskellige hjemmesider. Nyttedyrene bliver sendt lige til døren og er nemme at anvende.