Hvordan opretter man sig i Greendata?
Når man første gang logger sig på Greendata via virk.dk, skal man indtaste en række basisoplysninger, eksempelvis kontaktoplysninger og golfklubbens arealer. Herefter er man oprettet som bruger, og der er adgang til at indberette, planlægge m.v. Hvis arealoplysningerne ændres, skal de ændres i Greendata.
Indtastning af golfklubbens basisoplysninger
Kontaktoplysninger
Under kontaktoplysninger skal man som det første udfylde alle felter med oplysninger og kontaktoplysninger for det selskab, der har ansvar for driften af banen og for golfklubben, som anvender banen. Der kan være tale om de samme oplysninger, men det vil ikke altid være det. Som det tredje skal man indtaste kontaktoplysninger (navn og e-mailadresse) på den medarbejder/greenkeeper, som anvender systemet og indberetter data til Miljøstyrelsen.
Banens arealer
Under "Arealoplysninger" skal golfklubben oplyse arealerne for de forskellige baneelementer. Når arealoplysningerne gemmes, beregnes det samlede areal automatisk. Arealoplysningerne skal løbende justeres i Greendata, hvis der er ændringer i banens eller baneelementernes størrelse.
Planlægning af sprøjtemiddelforbrug
Greendata giver mulighed for at planlægge indeværende års sprøjtemiddelforbrug.
Når klubben indtaster et givent forbrug, beregner systemet automatisk belastningen, og det vil fremgå med visning af røde belastningstal, hvis de samlede belastningslofter for produktgrupperne, som er fastsat i bekendtgørelsen, overskrides.
Det er vigtigt at bemærke, at der udelukkende er fastsat krav om overholdelse af de samlede lofter for produktgrupperne, dvs. henholdsvis ukrudts-, svampe-, og insektmidler, ikke for de enkelte baneelementer.
Planlægningsmodulet er tænkt som brugerens ”legeplads”. Her kan klubben afprøve forskellige muligheder for anvendelse af sprøjtemidler, hvis alternativ bekæmpelse ikke er mulig, og se konsekvenserne for belastningen. Ideen er, at greenkeeperen kan bruge planlægningsmodulet til at finde frem til, hvordan banen plejes og hvilke midler, der kan anvendes, så der er mindst mulig belastning fra sprøjtemidlerne.
Hvad skal man indberette?
1. Obligatorisk indberetning:
Her indtaster golfklubben sit forbrug af godkendte sprøjtemidler. Som under planlægningsmodulet kan golfklubben kun vælge sprøjtemidler, som er godkendt til brug på golfbaner, og systemet beregner automatisk belastningen ud fra det indtastede forbrug.
Bemærk, at listen over godkendte midler løbende kan ændre sig, og at listen derfor kan være forskellig fra år til år. Midler, som eventuelt i løbet af året bliver godkendt til anvendelse på golfbaner, vil løbende blive tilføjet listen. Midler, som eventuelt i løbet af året ikke længere er lovlige at anvende på golfbaner, vil blive stående på listen frem til indberetningsfristen, idet de kan være lovlige at anvende i de første måneder af året og derfor skal være mulige at indberette frem til fristen. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at midlerne er lovlige at anvende hele året. Dette er klubbens ansvar at holde øje med.
Det er ikke muligt at indberette brug af pesticider, der ikke er godkendt til brug på golfbanernes baneelementer, lige som at man ikke kan indtaste golfklubbens eventuelle øvrige sprøjtemiddelforbrug. Der kan være tale om sprøjtemiddelforbrug i forbindelse med plantager/frugttræer, der er tilknyttet golfbanen, midler brugt på parkeringsarealer eller sprøjtemiddelforbrug til bekæmpelse af invasive arter (på og udenfor baneelementer), såfremt det i særlige tilfælde skønnes nødvendigt at anvende sprøjtemidler til disse formål. Men golfbanen er pligtig til at føre en sprøjtejournal for alle anendelser af sprøjtemidler i virksomheden/klubben.
2. Frivillig indberetning:
Her kan golfklubben indberette vand-, energi- og gødningsforbrug til brug for DGUs udarbejdelse af golfbranchens samlede grønne regnskab (Golfens Grønne Regnskab).
3. Afsend indberetning
Til sidst skal golfklubben foretage indberetning af de indtastede data til Miljøstyrelsen. Golfklubben vil, inden fremsendelsen af indberetningen, blive spurgt, om Miljøstyrelsen må sende indberetningen til DGU.
Miljøstyrelsen anbefaler, at golfklubberne giver lov til, at indberetningerne kan sendes til DGU, idet de indgår i golfbranchens samlede grønne regnskab og anvendes af DGU til rådgivning og vejledning af golfbanerne.